Még mindig sokan vinnének magukkal csillagszórót a fedélzetre - NE TEDD!

shutterstock_192811724.jpg

Ládányival gyűlik a Budapest Airport biztonsági ellenőrző csapatánál, már most a repülésre igen komolyt veszélyt rejtő csillagszórók. Az ünnepek közeledtével, mint minden évben most is figyelmezteti utasait a Budapest Airport, hogy tilos bármilyen csillagszórót, vagy tűzijátékot a repülőgépek fedélzetére felvinni, vagy a feladandó kézipoggyászban elhelyezni!

Közelegnek az ünnepek, a karácsonyi és újévi készülődés során egyre több utas próbál csillagszórót, tűzijátékot és más, a repülésre veszélyesnek minősített pirotechnikai eszközt felvinni a repülőgépekre. Különösen népszerű termék ebben az időszakban a csillagszóró, elsősorban talán azért, mert külföldön nem, vagy csak nagyon kevés helyen lehet hozzájutni. Tudni kell azonban, hogy ez az amúgy látványos ünnepi kellék vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémport tartalmaz, így akár 1000-1600°C-on is éghet, emiatt szállítása a légiközlekedésben szigorúan tilos.

Ez a korlátozás egyaránt érinti a kézipoggyászt és a feladott csomagot: ha a biztonsági szolgálat az átvizsgálás során bármelyik bőröndben vagy táskában veszélyes anyagot talál, köteles azt felnyitni, a veszélyes tárgyat pedig eltávolítani. Ez az eljárás egyik fél számára sem kellemes, ráadásul jelentős időveszteséget, rosszabb esetben késéseket okozhat.

Elérkeztünk az év azon időszakához, amikor a repülőtéri biztonsági szolgálat kénytelen az utasok csomagjait (a kézi- és a feladott poggyászt egyformán) felnyitni, ha abban a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt talál az átvilágítás során – mondta Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója. Azt is elárulta: csak az idén decemberben eddig mintegy kétládányi csillagszórót foglaltak le a biztonsági ellenőrzéseknél, ami nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem időveszteséget is jelent és akár a járatok késéséhez is vezethet. Hozzátette: „Arra kérünk minden utast, hogy a poggyászokba se tegyen csillagszórót, tűzijátékot és hasonló, a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt.”

Fénykép: regencytransportation

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!