Átlépte a 11 milliót az utasforgalom Budapesten

22221800_911030749054012_8697100990549259107_n_1.jpgAz október hónap végével a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér éves utasforgalma átlépte egyik mérföldkőnek számító értéket, mégpedig a 10 milliós határt, de mindezek mellett az utasszám már a 11 milliót is meghaladta. Október hónapban tovább nőtt mind három szektor (utas, cargo gépmozgás) forgalma, habár utasforgalmán tavaly októberhez képest csupán +1,4%-al tudott javítani a budapesti légikikötő.

Átlépte a 10 milliós éves utasszámot, és már a 11-diket is elérte a budapesti repülőtér éves forgalma, hiszen az idén októberben összesen 1,2 millió fő (1.193.412) fordult meg a repülőtér termináljain, +13,4%-al több, mint a tavalyi októberi hónap során. Mivel idén szeptemberben az éves utasszám értéke már átlépte a 9,8 millió főt, így a 10 és a 11 milliós határ mostanra már biztosan megdőlt. Érdekesség hogy a 10 milliós utasszámot első alkalommal 2015. december 15-én lépte át a légikikötő, míg a 11 milliomodik utasát a tavalyi év decemberének hasonló időszakában köszönthette a Budapest Airport. Ez azt is jelenti hogy ezen értékeket közel két hónappal előbb sikerült elérnie a repülőtérnek a korábbiakhoz képest, ami igen szép teljesítmény. Azt hogy meglesz-e a 13 millió már lehet tudni, bár ez tényleg csak attól függ, hogy nem történik-e valami rendkívüli az iparágban, vagy itt Budapesten, mert akár egy hosszabb sztrájk helyzet is jelentősen befolyásolhatja az értékeket, ahogy az korábban a Lufthansa esetében történt. Az október hónap volt a 7. hónap amikor a BUD havi utasforgalma 1 millió fő felett teljesített. Ez azt is jelenti, hogy minden évben egyre inkább kitolódik a szezon, illetve megszűnik az a korábbi szezonalitás ami jellemző volt Budapestre. Jól tükrözi ezt például az IBERIA egész éves üzemre váltása, az Air Canada Rouge áprilisi járatindítása és a Lufthansa, valamint az orosz Aeroflot légitársaság téli időszak alatt történő sűrítése is.

A légi áru szektor idén októberben +5%-os növekedés mellett 10.839 tonna árut kezelt a repülőtér. Ezen szektor teljesítménye még mindig kiemelkedő a régiós vetélytársak mellett, bár Varsó az elmúlt időszakban e területen kezdi beérni a magyar fővárost, és Prága is erősen növekedik. Várhatóan a jövő év során induló Cargo City projekt még erősebb löketet és újabb cargo járatokat eredményezhet a repülőtér ezen szektora számára.

A le és felszállások ún gépmozgások számában +7,7%-os növekedés volt tavaly októberhez képest. Így összesen 9163 le és felszálló repülőgépet regisztráltak.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!