Dübörög a cargoforgalom: újra bocik repültek el óriásgéppel Budapestről

qrcargo.jpgJúniusban ismét szép hónapot zárt a légiáruforgalom Budapesten. A növekedés júliusban is tovább folytatódhat, hiszen a napokban a Qatar Cargo óriásgépe szakította meg útját  Budapesten, hogy egy különleges rakományt vegyen fel fedélzetére.

Ismét különleges élőállat szállítmányt indítottak útnak a budapesti repülőtérről: ezúttal magyar tenyészborjakat vittek légi úton a Perzsa-öböl partján fekvő Qatarba, további tenyésztés céljából. A különleges cargo-charter járatot a Qatar Airways Cargo egyik Boeing B-777F típusú óriás teherszállító gépe teljesítette, mely Liege városából tartott Doha felé és útközben megszakította repülőútját Budapesten. A Qatar gépéhez hasonlóan az EL AL Cargo Jumbo szokott még időszakosan borjakat szállítani Izraelbe. A járatot sokan csak "bocicargonak" becézik.

Nagy odafigyelést igényel az élőállatok szállítása

A különlegesen nagy értékű és kényes teheráru berakodása megfelelő körültekintést és felkészültséget igényelt, hiszen a borjakat nem szabad túlságosan hosszú ideig a tűző napon várakoztatni, tehát a repülőtérre csak a tervezett szállítás hajnalán szabad megérkezni velük. A fiatal szarvasmarhákat sem vasúttal, sem tengeri útvonalon nem lehet biztonsággal célba juttatni, ezért választották a légi szállítást. Az egyenként száz kilót meghaladó tömegű borjakból egy-egy szállítóládába négyet-négyet állítottak be úgy, hogy akkor se tudjanak magukban vagy a másikban kárt tenni, ha megijednének a repülőút során. Az állatokat tartó mobil karámokat egymás után emelték a Qatar Airways Cargo gépének fedélzetére és biztonságosan rögzítették a szállításhoz.

Állandó vendége lehet a budapesti reptérnek a Qatar egyik legnagyobb teherszállítója

Szerencsére nem ez volt az első különleges élőállat szállítmány a Budapest Airport életében, már számos hasonló „bocis-chartert” indítottunk Ferihegyről a Közel-Kelet országaiba vagy legutóbb például Oroszország csendes-óceáni partvidékére.” – nyilatkozta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója. A cargo-területért is felelős vezető azt is elmondta: „A Qatar Cargo légitársaság Airbus 330-200F cargo géptípussal üzemeltet heti három menetrendszerű járatot Doha és Budapest között, a mostani charter Boeing 777-es körülbelül 60%-al nagyobb kapacitású cargo repülőgép, amely reményeink szerint a jövőben gyakrabban fordul meg nálunk, köszönhetően a légitársaság dinamikus forgalomnövekedésének.”

E forgalomnövekedés jele volt korábban, hogy a légitársaság a meglévő két cargo járata mellé egy harmadikat is indított a tavalyi év során, nem sokkal a cargo üzletág repülőgépeinek újbóli budapesti megjelenése után.

 A budapesti repülőtéren az elmúlt években az élő oroszlánoktól kezdve a különlegesen drága versenylovakig, szinte mindenféle élőállat szállítását sikerült már megoldani, karöltve a járatok kiszolgálást végző Celebi Ground Handling céggel. A szállítás sikeréhez mindenképpen szükség volt a repülőtéri hatóságok, a tenyésztő cég, az állategészségügyi szakemberek és a NAV szoros együttműködésére is.

Élen cargoban

Az utasforgalomhoz hasonlóan a légiáru forgalmát is hónapról-hónapra növelni tudja a Budapest Airport, immár több, mint negyven hónapja. A kezelt légiáru mennyiségek alapján a régióban a Budapest Airport van az élen.  Idén júniusban +10.4%-os növekedést ért el a szektor Budapesten. Ennek köszönhetően összesen 10,604 tonna légiárut kezelt a budapesti repülőtér a júniusi hónap során. A cargoforgalom dinamikus budapesti növekedése végett a repülőtér várhatóan jövő tavasszal hozzáláthat a Cargo City nevezetű projekt megvalósításához. 

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!