Szárnyalt a légi árufogalom az első negyedévben Budapesten

2019-re készül el a Cargo City

000011657_img_2751jav_for_cs_jpg_jpg_photoorig.jpg

Rekord mennyiségű légi áruforgalmat bonyolított le a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér az első negyedévben.

Az év első három hónapjában a budapesti repülőtér összesen 30.060 tonna rakományt kezelt, mely +32,3%-al haladta meg a 2016-ban regisztrált adatot. Ebből 20.455 tonna (+20,8%) volt air cargo=légi teherszállítmány (ömlesztett, nem a légi szállítmányozó vállalat repülőgépe által szállított áru).

Idén márciusban pedig összesen 11.536 tonna air cargo (+33,3%), és 7864 tonna air freight= légi árufuvarozási szállítmány (+20%) szállítmány fordult meg a repülőtéren.

A Rene Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója szerint a repülőtér új árufuvarozási szakaszba lépett, hiszen 40 hónapja folyamatos növekedést produkál a légiáru szektor Budapesten, köszönhetően az új légi árufuvarozási és személyszállító járatoknak, valamint az integrátoroknak.

"A budapesti légi áruforgalom növekedésének motorját az autóipari, az elektronikus, a kommunikációs, a gyógyszerészeti, a biotechnológiai, a gépészeti, valamint az orvosi berendezések, és az élő állatok szállítása adja. A szállítmányozók szeretnének új útvonalakat találni és több közvetlen szállítási kapcsolatot is elérni az elkövetkező időszakban Budapestről" - monda Rene Droese.

A légi áruforgalom gyors budapesti növekedéséhez nagy részben hozzájárul az erős belly cargo forgalom (utasszállító repülőgépek rakterében szállított légiáru) olyan légitársaságok részéről, mint az Emirates, vagy az Air China, valamint a légi árufuvarozási cégek (cargo légitársaságok), úgy mint a Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo, vagy a Cargolux légitársaság budapesti járatai. 

2019-re készülhet el a Cargo City

ferihegy_cargo_08v1-749-edit.jpg

Korábbi látványterveken még a Malév csőd előtt így képzelték el a beruházást

A korábbi sajtóhírekben megjelent 2018-as év végi céldátummal ellentétben 2019-re készülhet el a Budapest Airport új 16 ezer négyzetméteres raktár és irodaépület központja. A BUD2020-as fejlesztési program keretében felépítendő új épület, mely a 31R/13L leszállópálya mellett fog elhelyezkedni évente 150 ezer tonna légiáru kezelésére lesz képes. Az új épület nem csak az árukezelési kapacitásokat fogja bővíteni, hanem lehetővé teszi majd a központosított rakománykezelést, a vámkezelés, és segíti a különleges rakományok szakszerű kezelését is. A Budapest Airport ezen beruházásával olyan hatékony infrastruktúrát szeretne megteremteni a légiáru szállítmányozás területén, mely felkelti majd a további cargo partnerek, vagy légitársaságok figyelmét, hogy érdemes Budapestet választaniuk új járatuk, vagy képviseletük helyéül.

Forrás: aircargoweek

Fénykép: airport-business.com / Budapest Airport

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!