Látványosan nőtt a Budapestre érkező ázsiai turisták száma - jöhetnek az újabb ázsiai járatok

asiabud.pngAz elmúlt napokban rendezték meg Japánban a Routes Asia 2017 elnevezésű szakmai konferenciát melyen a Budapest Airport is jelen volt, hogy tovább bővítse a Budapest és Ázsia közötti közvetlen légikapcsolatok számát. A bővítés szükségességét igazolhatja, hogy az elmúlt évben igen látványosan nőtt az ázsiai országok felől Budapestre érkező turisták száma.

2016-ban az ázsiai piac kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni. A növekedés motorjai Thaiföld, Malájzia, Indonézia, Dél-Korea, és Kína volt. A koreai turisták száma 2016-ban 56%-al, a kínaiaké 20%-al növekedett a tavalyi év során. A koreai turisták számának növekedéséhez hozzájárult a tavaly nyáron charter járatként első alkalommal elindított Budapest-Szöul légijárat is, melyet az Asiana Airlines üzemeltetett. A KSH oldalán található adatok alapján az Asiana járat júliusban 70% (8532 rendelkezésre álló hely, és 6021 utas) , míg augusztusban 72%-os (2752 rendelkezésre álló hely és 1993 utas) töltöttséggel üzemelt. Az Asiana charter járata várhatóan idén is újraindulhat, de ezen témában ezidáig konkrétum nem hangzott el. Azt, hogy Szöul mikor lesz közvetlen menetrendszerinti járattal elérhető, csak találgatni lehet. Várhatóan 2018-ban az amerikai járat mellett Dél-Korea fővárosának neve is felkerül a budapesti járatok térképére.

Jöhet Tokió, Szöul, Shanghaj, Bangkok, és Kuala Lumpur?

Ezen városok szerepelnek a TOP5 útvonal között, melyekre potenciális igény mutatkozik utasforgalom alapján közvetlen járatindításra. Tokió neve már több éve fenn van a listán, sőt korábban a Japan Airlines színeiben nyaranta charter gépek is repültek Budapestre, de ez az elmúlt évben elmaradt. Idén látható esélye van, hiszen Japán ANA-All Nippon Airways az egyik legfőbb partnere a nyáron Budapesten megrendezésre kerülő FINA világbajnokságnak. Így nem elképzelhetetlen, hogy esetleg 1-2 ANA gép megforduljon akár Budapesten is charter járatként delegációt, vagy éppen szurkolókat hozva.

Közvetlen Shanghaj járattal kapcsolatban, korábban a Prágába már tavaly óta közlekedő China Eastern Airlines és az Air China légitársaság neve merült fel.

Bangkoki járathoz kapcsolódóan, pedig az Air Asia X neve került a szakmai oldalak címlapjára, hiszen A malajziai Air Asia fapados légitársaság leányvállalataként működő, hosszútávú járatokra specializálódott Thai Air Asia X légitársaságnál felmerült, hogy a 2017-es év során  menetrendszerinti közvetlen járatokat indítanának Kelet-Közép-Európa nagyvárosaiba, köztük Budapestre is. Az hogy ez idén tényleg megvalósul, vagy esetleg megint csak egy "kacsa", mint anno Kuala Lumpur-i járat, még nem tudni.

"Budapest kétszámjegyű növekedése az ázsiai turisták tekintetében magasabb, mint az európai átlag. Ez mutatja, hogy mennyi potenciális lehetőség van új útvonalak nyitására Budapestről Ázsia felé" - mondta Bogáts Balázs a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője.

Egyelőre marad csak Peking

Budapestről jelenleg csak egyetlen ázsiai város (Peking) érhető el közvetlen menetrendszerinti járattal. Az Air China által lassan 2 éve üzemeltetett járat e hét vasárnaptól ismét hetente négy alkalommal fog közlekedni (visszatérnek a vasárnapi járatok). Budapest felé változatlanul megmarad a Minszkben történő útmegszakítás, melynek elhagyása rendkívül indokolt lenne a járat versenyképesebbé tétele miatt. Hiszen a KSH adatbázisában közölt adatok alapján látszik, hogy kisebb a Peking felől érkező forgalom a Budapestről indulónál.

Forrás: anna.aero

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!