Az Alitalia kilépni készül a Sky Team légiszövetségből?

Az olasz légitársaság fontolóra vette a Sky Team légiszövetségből való kilépést - számolt be róla az Australian Busieness Traveller.

A kilépés lehetősége Cramer Ball a légitársaság új vezérigazgatójának, az olasz kormánnyal történő tárgyalása során merült fel, ahol Ball beszédében elmondta: "A Sky Team-el való kapcsolatuk egy jó a kapcsolat, ami jelentős előnyökkel jár. De az Alitalia változik, és saját sorsa felett maga szeretne uralkodni. Célunk, hogy a legjobb légitársaság legyünk Európában!" Ehhez azonban továbbra is követni kell a 12 hónapos átfutási tervet, melyet a légitársaság 49%-át birtokló Etihad Airways írt elő.

A kilépés legfőbb okára Luca Cordero di Montezemolo az Alitalia elnöke tért ki, aki elmondta, hogy az Alitalia korlátok közé szorult, mivel nem tudja növelni a járatainak számát a számára legjövedelmezőbb Észak-amerikai piacon, mert nem kap engedélyt szövetségi partnereitől ( KLM, Air France, Delta Airlines) 

Az Alitalia az elmúlt hónapokban jelentősen növelte hosszútávú járatainak számát, új útvonalként jelent meg Chile, Peking, és Mexikóváros, de újraindultak a szezonális long-haul járatok is Chicago, és Los Angeles városába.

A Sky Team légiszövetséget 2000. június 22-én alapították az Aeroméxico, Air France, Delta Airlines, és a Korean Air légitársaságok. A szövetség központja Európában Amszterdam városában található. Az Alitalia 2001. július 27-én lépett be a szövetségbe. Jelenleg 20 aktív tagja van a Sky Team-nek, és a világon a második legnagyobb légiszövetségnek számít a Star Alliance után. A tag légitársaságok együtt több mint 1000 repülőtérre közlekednek a világ 178 országába.

Az Alitalia 2010. júliusa óta tagja az Air France, KLM, Delta Airlines által alkotott transzatlanti csoportnak, melynek tagjai megosztják atlantai óceáni járataik profitját.

A Magyar utasok számára az idei nyáron az Olasz nemzeti légitársaság heti 14, azaz napi 2 járatot (reggel-este) kínál Budapestről Rómába, de tervezik egy esetleges milánói járat elindítását is.  A római járatokat általában a légitársaság Airbus A320 vagy A321-es gépei teljesítik.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: Australian Business Traveller

Kép: navjot