Nyugat-balkáni légi járatok: Tiranába már decemberben elindulhat az első közvetlen járat!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden megbeszélést folytatott Ditmir Bushati albán külügyminiszterel Budapesten.  A megbeszélés során szóba került a két ország közötti közvetlen menetrendszerinti légi járatok újraindításának időpontja is.

Mint ismeretes a Magyar Kormány még áprilisban egy koncessziós pályázatot hirdetett meg, mely keretében öt Nyugat-balkáni városba, közvetlenül Budapestről közlekedő menetrendszerinti légi járatok üzemeltetését támogatná. Az öt érintett város: Podgorica, Pristina Szarajevó, Szkopje, és Tirana. A szerződés 4 évre szól, mely során a pályázat nyertese monopolhelyzetben szolgálhatják ki az érintett útvonalakat, valamint igényt tarthat kompenzációra is, amennyiben az adott útvonalon üzemi veszteséget szenved el. A szerződés előírja, hogy a társaság köteles legalább heti 2 járatot üzemeltetni Budapestről mind az 5 városba, ehhez biztosítani magyar nyelven beszélő légiutaskísérőt, valamint 8 évnél fiatalabb gépet, melynek férőhelye minimum 30 fő.

A május 19-ei határidőig, csak a Wizz Air nyújtotta be pályázatát mind az 5 útvonalra! - szakértők is Wizz-t tartották befutónak.

Decemberben indul a tiranai járat:

 

Visszatérve az külügyminiszterek budapesti találkozójához, itt már pontos időpont is szóba került a közvetlen Tiranai járattal kapcsolatban. Szijjártó Péter közölte, hogy "decembertől közvetlen légi összeköttetés létesül Tirana és Budapest között." 

A találkozón a járatot indító légitársaság neve nem került megemlítésre. Azonban csak a Wizz Air pályázott, így biztosra vehető, hogy ő indítja el a járatokat. 

Szarajevóba a Wizz Air fog közlekedni Budapestről:

 

A héten nem csak Tirana neve került elő a Nyugat-balkáni járatnyitások kapcsán, hanem Szarajevó városa is. Négyesi József, Magyarország szarajevói nagykövete jelentette be, hogy "a magyar hátterű Wizz Air légitársaság kiterjeszti jelenlétét Szarajevóra is, így új járatok indulhatnak, egyebek mellett megindul a közvetlen forgalom a boszniai és a magyar főváros Budapest között."

A Wizz Air az új járatokat még hivatalosan nem jelentette be!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: kormány.hu / index