Lezuhant az EgyptAir párizsi járata, és a Silk Way Airlines cargo gépe!

Légikataszrófák napja elé nézhetünk?

crash.png

Eltűnt az egyiptomi légitársaság  SU-GCC lajstromjelent viselő Airbus A320-as gépe ma éjjel 2 óra 30 perckor a radarképernyőkről. A járat MS-804 járatszámmal közlekedett Párizs és Kairó között. 

Bár a gép roncsait még nem találták meg, Francois Hollande francia elnök megerősítette, hogy a repülőgép lezuhant! Az elnök nem zárta ki egy esetleges terror akció lehetőségét sem.

Az EgyptAir megerősítette, hogy megtalálták az eltűnt gép roncsait. A roncsokra a víz felszínén lebegve Karphatos görög sziget közelében találtak rá.

Az egyiptomi hadsereg a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától talált a roncsdarabokra és emberi maradványokat. 

Az Amerikaiak szerint bomba robbanhatott a gépen. Franciák baleset kivizsgáló szakértői csapatot küldenek Kairóba.

- a gépen 66 fő utazott köztük 2 csecsemő és egy gyerek is

- Magyar áldozatról nincs információ

- a repülőgép keresése jelenleg is folyamatba van, melyben a görög hatóságok is segítséget nyújtanak

- nem kizárt a terror akció sem

- a gép valószínűleg a tengerbe zuhanhatott

- az érintett Airbus gépet 2003-ban gyártották, szakértők szerint a világ egyik legbiztonságosabb gépe, annak ellenére is hogy az elmúlt időszakban számos repülőgép katasztrófában balesetet szenvedett géptípus volt.

A repülőgép pilótája ismerte a típust, több mint 2 ezer repült órával rendelkezett A320-as gépre. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült a Földközi tenger felett, amikor eltűnt a képernyőről. Az utolsó jelet 16 km-re az egyiptomi légtértől adta le a gép 2:30 perckor.

A görög védelmi miniszter állítása szerint, a gép több hirtelen fordulatot is tett, mielőtt zuhanni kezdett és eltűnt volna a radarról. 90 fokot fordult balra, majd 360 fokot jobbra, eközben 11 300 méteres magasságból nagyjából 4600 méterre zuhant, majd eltűnt a radarról.

Az gépen utazók között a légitársaság közlése szerint  30 egyiptomi, 15 francia, két iraki, és egy-egy az Brit, Belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugáliai, algériai és kanadai utas volt.

Az EgyptAir állítása szerint a gép vészhelyzeti jeladója segélykérés jelzést küldött  04:26-kor, mintegy két óra elteltével, miután megszakadt a radarkapcsolat a géppel. A gép vészjelzést nem adott le, és veszélyes árut sem szállított a fedélzetén. Ezen állítást, hogy vészjelet küldött volna a gép cáfolta az egyiptomi hadsereg a Facebook oldalán.

A francia közlekedési miniszter szerint 3 biztonsági tiszt is volt a legénység tagjai között.

Az EgyptAir érintett gépe május 8-án Budapesten is megfordult!

Az egyiptomi légitársaság szintén A320-as gépét még márciusban eltérítették, de mint kiderült nem terrorakció volt.

24 óra alatt három katasztrófa? Lezuhant egy cargo  és egy amerikai B-52-es gép!

Lezuhant tegnap Afganisztánban az azeri Silk Way légiáru szállító légitársaság AN-12-es típusú repülőgépe. A repülőgépen tartózkodó 9 fős személyzet közül két ukrán túlélte a katasztrófát, őket kritikus állapotba vitték kórházba, heten azonban életüket vesztették. A gép nem sokkal azután zuhant le, hogy felszállt az afganisztáni Camp Dwyer katonai támaszpont repülőteréről. A személyzet tagjai azeriek, ukránok és üzbégek állampolgárok voltak. A katasztrófa oka motormeghibásodás lehet.

Röviddel a felszállás után visszazuhant a földre  az amerikai légierő egyik B-52-es stratégiai bombázója Guam szigetén. A a balesetben senki sem sérült meg, a gépen tartózkodó hétfős legénység épségben megmenekült.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

 

Forrás: Aviationherald / theguardian / hirado.hu