Charter járatokat indít Budapestre a koreai Asiana Airlines!

Fordult a kocka, a Korean Air visszalépett?

file-asiana_b772_hl7597_cropped.jpg

Újabb hosszútávú útvonallal és egy kiváló 5 csillagos légitársasággal bővül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér idei nyári kínálata, mivel Budapestre indít chartrer járatokat a dél-koreai Asiana Airlines a nyári szezon csúcsidőszakában  hetente egy alkalommal Budapest és Szöul Incheon repülőtere között.

A heti egy charter járat 2016. július 1. és augusztus 26. között közlekedik a két főváros között, melyet a Boeing 777-200ER típusú, 260 személyes gépekkel fog teljesíteni. Ez összesen 9 járatot jelent a nyár folyamán.

Szakértők szerint több járatra is igény lenne. Érdekes tény, hogy, még idén februárban a Korean Air Budapesti járat indítása merült fel, de most mégis az ország második legnagyobb légitársasága az Asiana lépett a budapesti járatindítás ügyében. Az új ázsiai járat azon közösen végzett kitartó munka eredménye, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport végzett.

A légitársaság Ferihegyen való megjelenése egy új menetrend szerinti járat alapja lehet, mivel a két országot Magyarországot és Dél-Koreát gazdasági téren is erős szálak kötik össze, hiszen több koreai nagyvállalat jelentős szereplője a hazai feldolgozóiparnak: egyebek mellett a Samsung elektronikai és a Hankook gumiipari cég az elmúlt években több mint 2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, és együttesen mintegy 10 ezer embert foglalkoztatnak. Magyarországon az elmúlt öt évben megtriplázódott a koreai látogatók száma, így 2015-ben már meghaladta a 100 ezres létszámot. A légi utasok esetében 10 %-kal nőtt az ázsiai országból érkezők száma az elmúlt évben. Ezek a statisztikák is jól mutatják a meglévő igényt a közvetlen járatra a két ország között. A KSH adatai szerint a dél-koreai turisták száma jelentősen növekedett az elmúlt években, tavaly 120 ezren érkeztek Magyarországra. Dél-Korea a vendégek tekintetében első számú küldőpiacunk az ázsiai térségből - szögezte le a szakminiszter."

Az Asiana Airlines charter járatainak köszönhetően egy újabb Boeing 777-es géppel kiszolgált járat jelenik meg Ferihegyen, nem sokkal a december 1-je óta menetrend szerint közlekedő Emirates 777-es járata után. Rossz hír a spotter közösség számára, hogy a gép késő este érkezik és indul tovább Budapestről.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az Asiana Airlines bejelentése után elmondta: „A Külügyminisztériummal és a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen nagyon keményen dolgoztunk, hogy megvalósuljon az új charter-járat az Asiana légitársasággal. Az Air China pekingi járatának elindítása tavaly az első fecske volt a közvetlen ázsiai járatok újraindulásában 2012 óta. Az Asiana légitársaság mostani lépése is megerősíti, hogy a távol-keleti kapcsolatok iránt hatalmas az igény. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani bejelentést további kapacitásbővítés követi majd Korea irányába a következő években.”

Az Asiana Airlines a Star Alliance tagja és a világ egyik vezető légitársasága mely Budapestről Frankfurt, London, Isztanbul és Párizs átszállással foglalható. A légitársaság rendelkezik többek között a világ legnagyobb, Airbus A380-as repülőgépével is. A flotta jelenleg 84 gépből áll, kizárólag Boeing és Airbus típusokból. Többek között a világ legrangosabb díjaival is jutalmazták már az Asianát: 2009-ben kapta meg az ATW (Air Transport World) „Airline of the Year” díját és 2010-ben a világ legjobb légitársasága díjat a Skytrax jóvoltából.

Az Asiana Airlines hazai képviseletét az AVIAREPS Magyarország Kft látja el.

Fordult a kocka, visszalépett a Korean Air?

 Még februárban Korean Air elnöke kijelentette, hogy a légitársaság nyitott megvizsgálni a budapesti útvonal lehetőségét, addigra a mai napon mégis Korea másik légitársasága az Asiana Airlines lett a befutó. Az én véleményem szerint, ez annak köszönhető, hogy a Korean Air elvégezte a Magyar piac elemzését, és abban negatívumként jöhetett ki, hogy a régióban 2 város (Prága, Bécs) is van ahová közvetlen járatokat kínál, valamint számos Budapestről induló partner légitársaság járatán szerepel a Korean Air járatszáma (code-share partner). Így a Koran Air nem látott piaci potenciált az új budapesti járat indításában, és ekkor jöhetett képbe Korea második legnagyobb légitársasága az Asiana Airlines, akik még nem rendelkeznek a régióban közvetlen utasszállító járattal, így egy charter járat indítása segítheti a társaságot a Magyar piac megismerésében, valamint az igények felmérésében is. Továbbá pozitívum lehetett, hogy az Asiana Airlines rendelkezik Magyar képviselettel is, melyet az AVIAREPS Kft. lát el. (szerzői vélemény)

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

 

Forrás: Budapest Airport / AVIAREPS
Kép: wikipedia