2016-os tervek a Budapesti reptéren: új parkolók, VIP váró a 2A-n!

Valamint távlati elképzelések: új utas móló és szálloda

Rekord év és rekord első éves hónapok után nézzük, milyen változások is várhatók nemzetközi repülőterünkön az idei évben. Bár az A és B terminálok kapacitása még nem érte el a maximumot, ami a reptér közlése szerint 15 millió utas/év, de egyre több széles törzsű gépet használó légitársaság jelenik meg, vagy tervezi megjelenését a Ferihegyi betonon az elkövetkező időszakban, ami elkerülhetetlenné teszi egy új utas móló megépítését, vagy akár egy új terminálépületét is. Az új utas mólóról még egyelőre nem sokat lehet tudni nyilvánosan, bár évekkel ezelőtti tervek képein látható az elképzelés. Legtöbben véleményem szerint, mint én is arra kíváncsiak, hogy vajon kap-e rajta helyet egy olyan cső, amely képes lesz fogadni a világ legnagyobb utasszállító gépét az Airbus A380-800 típusú gépet. Az elmúlt években a körülöttünk lévő országok repterein való fejlesztéseknek köszönhetően Prága, Bécs már képes fogadni, de a közeljövőben már Zágráb is rendelkezni fog olyan állóhellyel és utas híddal, amely tudja fogadni és kezelni az óriás gépet.

Ferihegyen jelenleg ez nem megoldott, pedig országunk felett nap, mint nap több tucat ilyen típusú gép halad át, és ha bármi probléma van, akkor is leghamarabb Bécs, Prága jöhet szóba kitérő repülőtérként. Az Emirates megjelenésével az A380-as kérdés is felmerült Budapesten, bár legyünk szkeptikusak, egyelőre Budapest utasforgalmi igényeit kielégíti a napi 777-es járat, de ha a forgalom és a cargo tényleg olyan dinamikusan nő pár év alatt akkor (lásd idén nyáron Prága is A380-ast járatot kap szezonálisan) nem kizárt, hogy a budapesti repülőtéren is menetrend szerint megfordulhatnak az A380-as gépek.

De térjünk vissza az utas mólóhoz. A móló egyelőre csak a non schengeni oldalon fog megépülni a B terminálnál, kiváltva a „bódénak” nevezett épületrészt, amit jelenleg a non schengeni úti célra induló/érkező fapados légitársaságok használnak. A beruházás átadása várhatóan 2018-ra tehető. Mivel jelenleg, még nem áll sok információ rendelkezésre a beruházásról ezért nem sokat lehet tudni az új épületrész tulajdonságairól, de a turizmus.com cikkben lévő képen láthatunk egy tervezetet, melyen 7 db új utashíd látható, melyből 5 db alkalmas széles törzsű gép fogadására.

fejlesztes.jpg

Új VIP váró nyílik az A terminálon:

Ezen váró egy fennálló, de még kielégítetlen utas igényt hivatott majd kielégíteni. Az új szolgáltatás egy olyan utas csoportnak fog szólni, akik igényesek, és szeretnek az utolsó pillanatokban kiérkezni a repülőtérre. A váró saját biztonsági ellenőrzéssel fog rendelkezni. Tehát a szolgáltatást igénybe vevő utasok sorban állás nélkül juthatnak át a biztonsági ellenőrzésen. Az új váró hasonló szolgáltatásokat fog kínálni, mint az 1-es terminál mellett található GAT, azaz kisgépes terminál, csak ezt a várót a menetrend szerinti közlekedő járatokkal utazó utasainak szánja a reptér.

Reptéri szálloda?

„Soha nem voltunk ilyen közel hozzá” hangzott el Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója szájából a mondat. Pletykák szerint az új hotelt az Ibis üzemeltetné, mely cég jelenleg is számos szállodát üzemeltet főváros szerte. A szállodát úgy tervezik, hogy ha az igények növekednek, akkor az könnyen, utólag bővíthető lehessen. Helye a jelenlegi taxi parkoló lenne, az itt most jelen lévő reptérrel szerződött taxik egy új területen kapnának parkoló helyet.

Parkolás:

Már most sokszor zsúfolt parkolók mellé újabb 1000 férőhely fog létesülni, még ebben az évben. „ A termináltól legtávolabbi Holiday parkoló 250 hellyel fog bővülni.” Ezen parkoló mellett pedig egy „murvával” felszórt új parkoló hely létesül 600 férőhellyel. Ezen parkoló olcsóbb lesz, mint az aszfaltozott társa. Az autóval érkező utasok kényelmét fogja szolgálni, hogy a terminálig elő tető fog vezetni, tehát egy esős napon is kényelmesen érhetünk be a terminálba, megúszva, egy esetleges esőt, havazást. Külön szolgáltatás lesz a parkoló területén a csomaghordó szolgálat. A Holiday Plus parkoló 160 új helyet kap, és itt is biztosított lesz a fedett eljutás a terminál épületig.

Forrás: Turizmus Trend 2016. március / turizmus.com /Budapest Airport