BUD flyer

2018\03\21 Bbalint Szólj hozzá!

Rontott összesített helyezésén a Skytrax listáján a Budapest Airport

1854_history.jpgMegjelent a brit Skytrax légiközlekedési elemzőcég legújabb TOP100-as repülőtéri listája a világ legjobb repülőtereiről, melyet több millió anonim, az utasok körében végzett, utaselégedettségi kérdőívvel mérnek fel. Az idei évben a budapesti Liszt Ferenc repülőtér újra elnyerte a "Legjobb Kelet-európai repülőtér" díját, immár ötödik alkalommal, de az összesített listán tavalyhoz képest újra visszább esett. Vajon az elmúlt időszakban a nagyobb nyilvánosságot kapott zsúfoltság és bőröndlopások elszaporodása közrejátszottak a visszaesésben?

Ismét a Budapest Airport lett Kelet-Európa legjobb repülőtere immár ötödik alkalommal a Skytrax felmérésében, melyet az idei évben 13,73 millió utas töltött ki 2017. augusztusa és 2018. februárja között. A budapesti repülőtér a dobogón olyan városokat utasított maga mögé helyezési sorrendben, mint Tallin, Kijev Boriszpil, Bukarest, Riga, és Belgrád. Ez a Kelet-európai besorolás minden évben egy vajon miért kérdést vet fel az emberben, hiszen Prága és Varsó is "elitebb" Közép-európai régióhoz tartozik, akkor Budapest mégis, hogy lehet egy másik listán? Viszont ha már Prága és Varsó neve előkerült, akkor az ő csoportjuk eredménynét nézve Prága a 8., Varsó pedig a 9. helyen végzett.

Az összesített listát nézve látszik, hogy míg Prága és Varsó négy-négy helyet javított az idén, addig a budapesti repülőtér folytatta tavalyi esését, és a tavalyi 84. helyhez képest a 90. helyre került a TOP100-as listán (bár még mindig e két város előtt végzett).

A Világranglista

A világ legjobb repülőtere újra a szingapúri Changi lett megőrizve ezzel a több éve veretlen pozicióját. A második helyen Szöul Incheon, míg a harmadikon Tokió Haneda végzett.

A legjobb európai reptér a München lett, míg Észak-amerikában Vancouver, a Közel-Keleten pedig Doha lett az első az utazók értékelései alapján.

A teljes lista elérhető itt, míg a TOP100-as lista itt!

Fénykép: Skytrax

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\03\20 Bbalint Szólj hozzá!

2017-ben ismét rekord mértékben növekedett az ázsiai utasok száma Ferihegyen!

routes-asia.png

Habár jelenleg is csak egyetlen hosszútávú légi járat repül a potenciális ázsiai piacok felé, mégis rekord számú ázsiai utas fordult meg a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a tavalyi év során. Az egyre növekvő számnak köszönhetően a Budapest Airport Közép-Európa legjelentősebb kiszolgálatlan piaca, ahová akár már 2019-től közvetlen légi járat indulhat olyan városokból, mint Szöul, Bangkok, Shanghaj, Tokió vagy netán Kuala Lumpur és Hong Kong. Sőt ezen városok közül lehetnek olyanok, ahová majd fapados járattal is eljuthatunk!

A napokban tartották az ausztráliai Brisbane városában a Routes Asia 2018-as légiközlekedési konferenciát, melyre a világ számos pontjáról érkeztek légitársaságok, valamint a repülőterek képviselői, hogy tapasztalataikat és terveiket megosszák a jelenlévő szakemberekkel, valamint személyes találkozókon további légi járatok indításáról tárgyaljanak. Az eseményről az anna.aero légiközlekedési szakoldal online kiadásban is tudosított, melyben helyet kapott egy interjú Bogáts Balázzsal a Budapest Airport járatfejlesztési vezetőjével.

A tavalyi rekord mértékű 14%-os utasforgalmi növekedés az idei év első hónapjaiban is tovább folytatódott a budapesti repülőtéren, melynek egyik kulcsa a beutazó turizmus erőteljes növekedése. Január és február során közel kétmillió utast szolgált ki a budapesti légikikötő. Ez továbbra is kétszámjegyű növekedést jelent a korábbi évek hasonló időszakához képest, és felülmúlja az üzemeltető Budapest Airport számításait is, melyek az idei évre már nem terveznek kétszámjegyű bővüléssel. A növekedés olyan mértékű, hogy várhatóan a tavaly áprilishoz képest idén már márciusban átlépheti az 1 millió főt a havi utasszám Ferihegyen, motorja pedig a már meglévő és az újonnan érkező légitársaságok erőős aktívitása, mely az idei évben kiemelkedő, hiszen csak a nyári szezonban több, mint egymillió új ülőhelyet dobtak piacra Budapesten a légicégek. Bár az aktívítás a várt ázsiai új hosszútávú járatok tekintetében idén ezidáig elmaradt, az amerikai járatok tekintetében viszont jelentősen erős lett, hiszen májusban már három útvonalon indul újra hét év kihagyás után a forgalom.

2019-ben jöhet az ázsiai járatdömping!?

Kam Jandu a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója egy korábbi interjúban 2019-re tette újabb ázsiai menetrendszerinti légi járatok elindulását a magyar fővárosból. Budapesten hosszútávú ázsiai járatként jelenleg csak az Air China pekingi járata van jelen, míg Prágába 4 kínai és 1 Dél-koreai, Varsóban pedig 1 Kínai, 1 Dél-koreai, 1 Japán, és hamarosan 1 új szingapúri menetrendszerinti útvonal is az utazók rendelkezésére áll.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett a Budapestre érkező ázsiai utasok száma. 2017-ben 780 ezer ázsiai utas érkezett a magyar fővárosba, mely 40%-al haladta meg a 2016-ban mért adatot.

"Budapest egy rendkívül vonzó célállomás a város egyre növekvő népszerűsége miatt. Csak egyetlen közvetlen járatunk van, de mégis jelentősen növekszik az ázsiából érkező látogatók száma"

A tavalyi év során 550 ezer utas érkezett Ázsiából indirekt járattal ami 15%-al volt több az azt megelőző évhez képest. A potenciális piacok közül az élen Szöul és Tokió áll. Mindkét városra évente 80-80 ezer potenciális utast becsülnek a szakemberek. Ezt követi Shanghaj (65 ezer fő), Hong Kong és Bangkok 60-60 ezer fővel az OAG adatai alapján. Ezeket a számokat nézve nem véltetlen, hogy Budapest az első helyen szerepel potenciális jövőbeli célpontként a felsorolt városok listáján.

A felsorolt városok mellett korábban iparági információk szerint Hszian, Kuala Lumpur, Mumbai, Delhi, Szingapúr, Kanton és Ürümcsi városa felé is létrejöhet a későbbiekben közvetlen légikapcsolat.

Az új USA járatok jól mutatják, hogy point-to-point/fapados forgalomra is építhető hosszútávú járat!

A Budapest Airport szakembere szerint a májusban induló amerikai járatok jó példája annak, hogy olyan repterekre is érdemes hosszútávú járatokat indítani, melyek nem rendelkeznek átszálló utasforgalommal, hiszen Budapest turisztikai vonzereje, valamint a környező országokból érkező utasok megtöltik a járatokat. Sőt a Budapest Airport nyitott az olyan fapados légitársaságok felé is, akik hosszútávú low-cost modellben működnek. Így nem elképzehetetlen, hogy akár egy év múlva Kelet*Közép-Európában elsőként Budapestre repülhessen egy ilyen járat, akár Szingapúrból, vagy akár Szöulból.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\03\15 Bbalint Szólj hozzá!

Nyári menetrend 2018 - utasforgalmi rekordok sora dölhet meg!

1.jpgKét hét és újra elindul a legforgalmasabb időszak a hazai légiközlekedésben, hiszen életbe lép a 2018-as nyári menetrend, mely minden eddiginél több járatot és útvonalat kínál a Budapestről az utazók számára. Ahogy közeledik a nyári váltás, már az is látható, hogy nem csak újabb utasforgalmi rekordokat fog hozni, hanem mindezek mellett lezárója lesz a valaha volt legforgalmasabb téli menetrendi időszaknak is, mely során ismét hónapról-hónapra sikerült két számjegyű növekedést elérnie a budapesti légikikötőnek, és a növekedés ütemét tekintve ezzel már az idei év első két hónapjában a régiós versenytársai előtt tudott végezni, sőt az elmúlt napokban köszönhetően a hosszú hétvégi időszaknak már-már nyári utasforgalmi csúcsokat tudott felmutatni a repülőtér közlése szerint.

Ha minden jól megy az idén nyáron 47 légitársaság által kínált rekord mennyiségű útvonal közül választhatunk, melyek közül talán a legjelentősebb a közel 7 év után újrainduló USA légi járat, melyből rögtön három is elstartol május elején, köszönhetően a lengyel LOT-nak és az American Airlines-nak. A transzatlanti fronton e két légitársaság mellé már április elejétől becsatlakozik az Air Canada Rouge újrainduló szezonális járata is, mely szintén rekord mennyiségű ülőhelyt dob piacra az elmúlt évekhez képest, hiszen június végétől, szeptember közepéig naponta fog repülni a magyar főváros és Torontó között. A járat az elmúlt két évben nagy sikernek örvendhet a két ország, valamint az USA utasai körében, hiszen a statisztikai adatok alapján magas a töltöttségi mutatója, melyet a Budapest Airport is elismert a februárban tartott gáláján. Sőt a járat sikerességét mutatja továbbá, hogy már folynak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi szezonális közlekedési rend mihamarabb egész éves járattá érjen be. Ez akár már idén is megtörténhet.

Iran Air - lesz vagy nem lesz budapesti járat?

A transzatlanti járatbumm mellett új légitársaságként érkezhet Budapestre az Iran Air. Az iráni nemzeti légitársaság korábbi tervei között március 31-ei indulással, hetente egy járat szerepelt Budapest és Teherán városa között, mely egészen a téli menetrendi időszak kezdetéig (október 27-ig) érhető el. A mai napon azonban a korábbi március 31. és április 7. járat eltűnt a foglalási rendszerből és a járat a korábbi indulási időponthoz képest két héttel később április 14-től érhető el. A furcsa két héttel történő módósítás mellett további dolgok is furának tűnhetnek e járattal kapcsolatban, hiszen jelen pillanatig se az Iran Air, se a Budapest Airport nem erősítette meg e járat elindulását, valamint az még az Iran Air oldalán se érhető el. A jegykeresőkben történt kísérleti foglalás pedig irreális több százezres jegyárakat dob ki egy útvonalra turista osztályon. Mindezek mellett iparági információk szerint még a bécsi Iran Air képviseletnek sincs semmilyen információja, hogy valóban indít-e járatot Budapestre a légitársaság.

A fapadosok is erősítenek

A két új légitársaság az American és az Iran Air megjelenése és a LOT új krakkói járata mellett, csak a Budapesten már meglévő fapados légitársaságok legnagyobb képviselői a Ryanair és a Wizz Air indít új járatokat a 2018-as nyári szezonban. Utóbbinak már a mai napon elindította idei első új útvonalát a norvégiai Stavanger városába, ehhez hamaorsan csatlakozik még Athén és Bázel is. A Ryanair is két új útvonallal indítja a nyarat mégpedig Santanderrel és Thesszalonikivel. A két új útvonal mellett pedig újraindítja korábbi Páfoszra közlekedő járatait is hetente három alkalommal.

Fapadosként a korábban már megszokott szezonális Vueling járat is újraindul Barcelonából hetente három alkalommal.

Minden eddiginél több járatsűrítés és ülőhely szám növelés a hagyományos légitársaságok között

Az új amerikai és fapados járatok mellett a legnagyobb utasforgalmat a repülőtéren már meglévő légitársaságok járatszámbővítései fogják generálni, hiszen részben az amerikai járatokkal folytatott verseny miatt jelentős számú hagyományos légitársaság jelentett be sűrítést az idei nyárra vonatkozóan.

  • A Lufthansa a téli ötödik naponta közlekedő járata mellé egy hatodikat is indít a Frankfurt-Budapest útvonalán március 25-től
  • A Finnair április 24-től naponta három járatpárt állít forgalomba Helsinki és Budapest között a téli menetrendi időszak kezdetéig, de mindezek mellett június 17-től a vasárnapi és június 21-től a szerdai napokon egy negyedik járatot is betett a légitársaság
  • Az orosz Aeroflot Moszkva és Budapest közötti járata a télen végrehajtott sűrítés után, egy újabb naponta közlekedő járatpárt kap, számszerint a negyediket július 1-jétől.
  • A lett AirBaltic március 28-tól a modern Bombardier CS300-as repülőgépre cseréli eddig használt turbólégcsavaros repülőgépeit, melynek köszönhetően jóval több ülőhelyet és rövidebb utazási időt kínálnak majd a Budapest-Riga útvonalon
  • Az Air Canada Rouge idén már április 6-án elindítja járatait Torontóba, valamint június vége és szeptember közepe között már naponta fog közlekedni
  • A spanyol Iberia augusztusban kapcsol rá amikor a napi járatai mellé a hét öt napján egy másodikat is forgalomba állít
  • A Qatar Airways augusztus 1-től növeli kapacitásait Budapesten, mégpedig egy A330-as szélestörzsű repülőgép beállításával a késő délutáni járatokon, mely iparági információk szerint biztosan megmarad a téli menetrendi időszakban is. A Qatar mindezek mellett április 30-tól a nagygépes váltásig Airbus A320-as gépeit A321-esre cseréli a délutáni járatokon.

Új járatok

27972894_1837729572956996_7595093736408475107_n.jpg

Iran Air - Teherán április 14-től (tervezett)

LOT Polish Airlines - Krakkó április 28-tól, New York JFK május 3-tól, Chicago ORD május 5-től

American Airlines - Philadelphia május 5-től

Ryanair - Santander március 26-tól, Páfosz március 27-től, Thesszaloniki július 1-től

Wizz Air- Athén március 25-től, Bázel május 3-tól

Várható bejelentések

Habár hamarosan elindul az új menetrendi időszak, ennek ellenére jöhet pár extra járat is. A Wizz-nél elképzelhető hogy további új járat/járatok bejelentése várható a nyárra vonatkozóan. De sejthető továbbá a Royal Air Maroc budapesti megjelenése, valamint újabb ázsiai járatok bejelentése is - bár ezek indulási időpontja nem biztos hogy érintheti az idei nyári menetrendi időszakot.

Megszűnő járatok

Ezeddig egyetlen légitársaság sem jelentett be járatmegszüntetést az idei nyári menetrendi időszakra vonatkozóan

Charterek

Az idei charter szezon gazdag lesz új járatokban, valamint működtető légitársaságokban is, hiszen a Travel Service Barcelonába és az albániai Tirana városába indít új charter járatokat. Mindezek mellett állandó vendégei lesznek a budapesti légikikötőnek a Tunis Air, Tailwind, AlMasria Airlines, Air Cairo, Aegean Airlines, Pegasus és a Royal Wings repülőgépei.

Megnyílhat az új utasmóló

Várhatóan idén nyár végére megnyílhat az utsok és a repülőgépek előtt is a B terminálhoz kapcsolodó új utasmóló, mely tovább növeli a repülőtér kapacitásait, bár nem olyan mértékben, mint amire előrelátóan szükség lenne.

Az első két hónap már most rekord utasforgalommal zárt

A Budapest Airport januári sajtóközleményében 1 milliónál is több új ülőhellyel számoltak az idei nyári szezonra vonatkozóan, ami azóta tovább növekedett az új bejelentések és sűrítések végett. A repülőtér az év eleji rendkívül magas és európai szinten is kiemelkedő utasforgalom növekedés miatt már most év elején kénytelen az erre az évre tervezett 5%-os éves utasforgalmi növekedési becslését megváltoztatni.

Ferihegy az év első két hónapjában közel 2 millió induló és érkező utast kezelt. A növekedésnek köszönhetően idén akár már márciusban üdvözölhetik 1 milliomodik utast, mely határ átlépésére a tavalyi évben áprilisban került sor. Az utasforgalom drasztikus növekedése már most a téli időszakban is meglátszik a repülőtér kapacitásain is, hiszen egy-egy forgalmas időszakban számtalan alkalommal számolnak be az utasok zsúfoltságról és hosszú kígyózó sorokról az utasbiztonsági és az útlevélellenőrzési pontoknál. Ezen sorok viszont a nyár közeledtével egyre gyakoribbá válhatnak, amire már csak egy újabb terminál épület (utafelvételi oldal és utasbiztonsági csatorna bővítése) jelenthet megoldást, melynek tervezésén már dolgoznak a szakemberek, de várhatóan 2021/2022-nél előbb nem fogja megnyitni kapuit az utasok előtt.

Borítókép: Shutterstock

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

 

2018\03\13 Bbalint Szólj hozzá!

Napi négy járatot is fog kínálni a Finnair Budapesten!

finnair-airplane-flight-airplaneweight1017.jpgA korábban a menetrendben megjelent harmadik naponta közlekedő járatpárja mellé a finn nezmeti légitársaság júniustól már a hét két napján egy negyedik járatpárt is beállított a Helsinki-Budapest útvonalán. A légitársaság ma Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a  budapesti menetrend sűrítés az ázsiai valamit az Észak-amerika felé utazók számára lesz előnyös.

Nem csak napi háromra növeli már április 24-től a budapesti járatainak számát a Finnair, hanem tovább emelve a tétet és a versenyt a Budapesten megjelenő amerikai útvonalakkal, és a közvetlen ázsiai járatok hiányával szemben, június 17-től a vasárnapi, és június 21-től, már a szerdai napokon is négy járatpár fog repülni a magyar főváros és Helsinki között. Ezen járatok esti/éjszakai járatok lesznek, melyeket Airbus A320-as és Embraer 190-es repülőgépek fognak teljesíteni. A légitársaság mindezek mellett a naponta közlekedő harmadik járatpárjának is kitolta a szezonját, hiszen a korábbi augusztus végi időponthoz képest, a harmadik járatpár megmarad egészen a téli menetrendi időszak végéig (október 27-ig).

A csütörtöki 4. járatpár augusztus 9-ig, míg a vasárnapi 4. járatpár augusztus 5-ig fog közlekedni.

Menetrend:

Csütörtök: (helyi idők)

HEL-BUD: 20:15-21:35 FY1269

BUD-HEL: 22:15 - 01:35 FY1270

Vasárnap: (helyi idők)

HEL-BUD: 21:25-22:45 FY1269

BUD-HEL: 23:25-02:45 FY1270

Az új járatokkal akár évi 300 ezer utasa lehet a finn zászlóvivőnek a budapesti viszonylaton (tavaly 170 ezer volt) - írja a Turizmus Online. Mindezek mellett jelentősen rövidítik az átszállási időket a Finnair által üzemeltetett, kiterjedt ázsiai és Észak Amerikai célállomások felé. Így Budapestről könnyen elérhetővé válnak olyan városok, melyek iránt magas utaspotenciál mutatkozik a magyar fővárosban, de közvetlen járat a mai napig nem indult a két város között. Ide tartozik: Bangkok, Szingapúr, Szöul, Shanghaj, Tokió, Hszian, Delhi, és Miami.

A Finnair mindezek mellett partnere a május 5-én induló American Airlines Budapest-Philadelphia járatnak is, hiszen a Oneworld légiszövetség tagjaként a kódja felkerült a budapesti járatra is a British Airways és az Iberia mellett.

A Finnair legutóbbi pénzügyi évét 170,4 millió eurós üzemi eredménnyel zárta. A bevételei 2,561 milliárd eurót tettek ki. Előbbi háromszoros, utóbbi 11%-os növekedés. A járatok kihasználtsága 79,8%-ról 83,3%-ra nőtt egy év alatt. Tavaly 11,9 millió utasuk volt. Ez szerintük 2030-ra 20 millióra nőhet - olvahsató a Turizmus Online cikkében.

 

Fénykép: AviationCV

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\03\10 Bbalint Szólj hozzá!

Rekordszámú utas vette igénybe a Lufthansa Csoport járatait Magyarországon!

lh-group-tails_jpg_8590128.jpgRekord évet tudhat maga mögött a Lufthansa Csoport a magyarországi piacán, hiszen soha ennyi járattal és utasssal sem zártak egyetlen egy évet sem. A tavalyi év nem csak a rekord utasszám miatt volt fontos a Csoport számára, hanem amiatt is, hogy a német Lufthansa tavalyi év során ünnepelhette azt, hgoy immár 50 éve volt jelen Ferihegyen.

A Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma 8%-kal bővült 2017-ben Magyarországon az előző évhez képest: 1 750 000-en repültek a Lufthansa, a SWISS International Air Lines, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a Eurowings járatain Budapestre, Debrecenbe, illetve Sármellékre tartó, vagy onnan induló járatokon. Az öt légitársaság járatai átlagosan 75%-os kapacitáskihasználtsággal közlekedtek Budapest, Debrecen és Sármellék, illetve Frankfurt, München, Bécs, Zürich, Brüsszel, Köln, Stuttgart, Düsseldorf és Hamburg között. A volument tekintve Európán belül mutatkozott a legnagyobb, 5,5 százalékos növekedés, míg arányában az afrikai útvonalakon volt a legnagyobb, 18 százalékos a bővülés. Az európai növekedéssel megegyező arányban, 5,5%-kal nőtt az Észak-Amerikába a Lufthansa Csoporttal repülők utasok száma

„A Lufthansa első magyarországi járatindításának 50. jubileumát az egész Lufthansa Csoport egy új rekorddal ünnepelte: egy év alatt 1 750 000 utast szállítottunk, míg az elmúlt 7 év során mintegy 60%-kal nőtt a velünk repülők száma Magyarországon” – mondta Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi country managere.

 

Jelentősen növekedett a régiós forgalom

A Lufthansa Csoport négy légitársasága a magyar piachoz hasonló növekedést ért el a Kelet-Közép- és déleurópai régióban: a kapacitások 2,5, míg az utasszám 5,7 százalékkal volt magasabb 2017-ben mint az előző évben. A gépek töltöttsége így átlagosan 75,8%-ra nőtt. A legnagyobb mértékben a görög szigetek irányába nőtt a felkínált ülésszám. „A régióban 11,3 millió utas választotta a Lufthansa Csoport járatait. A 2018-as nyári menetrendben tovább bővítjük kapacitásunkat. Utasaink összesen heti 1537 járattal utazhatnak a régió 16 országának 59 repülőtere között. Nagyon örülünk a csoport magyarországi, a régiós átlagot meghaladó nö-vekedésének” – mondta Peter Pullem, a Lufthansa Csoport Kelet-, Közép- és dé-leurópai régióért felelős vezetője. A régióban 27%-kal nőtt az Afrikába, mintegy 13%-kal a Dél-Amerikába, 6,7%-kal Ázsiába, 2,3%-kal az Észak-Amerikába, 6%-kal az Eu-rópába és 14,5%-kal a Közel-Keletre irányuló forgalom.

Magyarországon a prémium termékek iránt nőtt a legnagyobb arányban a kereslet - megugrott a First terméket vásárlók száma!

A Lufthansa Csoport tapasztalatai alapján a magyarországi légi utasok lényegesen magasabb arányban keresték a Csoport prémium termékeit 2017-ben: a First Class eladások 40%-kal, míg a Business Class eladások 22%-kal nőttek. Különösen az észak-amerikai útvonalakon szembetűnő a növekedés, ahol a First Class jegyeladása 45%-kal, a Business Class-é 25%-kal nőtt, összességében pedig az utasok egy-hetede First, Business, vagy Premium Economy osztályon repül.

„Az Észak-Amerikába tartó járatokon egyértelmű súlyponteltolódást figyeltünk meg a 2017-es évben a prémium utasosztályok keresletében. Utasaink értékelik minőségi szolgáltatásainkat, ennek is köszönhető, hogy az USA-ból érkező járatokon volt a legnagyobb, 12 százalékos a növekedés, míg Svájcból és Belgiumból egyaránt 11%-kal több utas érkezett Magyarországra” – mondta Antal Gábor. A Lufthansa Csoport 37,5%-ra növelte piacrészét a Magyarországról Észak-Amerikába utazók között.

A 2017-es év másik nagy újdonsága a kontinentális járatokon a szélessávú internet bevezetése. Év végére pedig a Lufthansa, az Austrian Airlines és a Eurowings vala-mennyi Airbus-án elérhető lesz a fedélzeti netszolgáltatás.

A SWISS is újdonsággal jelentkezett 2017-ben, és a világ legmodernebb keskeny-törzsű repülőgépe, a Bombardier CS100 mellett immár a nagyobb változatot, a CS300-ast is közlekedteti a magyar fővárosba, és összesen heti 9 alkalommal fordulnak meg Budapesten gépeik.

A Lufthansa Csoport utasainak legkedveltebb célállomásai Afrikában Johannesburg, Marrákes, Casablanca, Észak-Amerikában New York, Miami és Los Angeles, Dél-Amerikában Mexikó, Cancún és São Paulo, Ázsiában Tokió, Sanghaj, Hongkong, Európán belül pedig Genf, Barcelona és Hannover.

2018-ban heti 178 járat - bővülés!

A Lufthansa Csoport idén tovább bővíti magyarországi kapacitását. A Lufthansa a 2018-as nyári menetrendben bevezeti a hatodik napi járatot Budapest és Frankfurt között. A német nagyvárosból 17:00-órakor induló járat számos Frankfurtba érkező interkontinentális és kontinentális járat utasai számára kínál ideális csatlakozást a magyar főváros irányába, többek közt a Bogota, Ibiza, Málta, Valencia, Edinburgh, Lyon, Porto, Sevilla és Lisszabon felől érkező utasok érhetnek gyorsan és kényelmesen Budapestre.

Visszafelé 19:15-kor indul az útvonalon közlekedő Airbus és 20:55-kor érkezik meg Frankfurtba, így több késő este Amerikába, Ázsiába és Afrikába tartó járat érhető el rövid átszállási idővel: Budapestről Buenos Aires, Rio de Janeiro, São Paulo, Szinga-púr, Bangkok, Johannesburg, Sanghaj és az etiópiai Addisz Abeba felé indulóknak rövidül le a transzferidejük Hessen tartomány fővárosában.

Debrecen

A másik magyarországi útvonalán heti háromról ötre emeli járatszámát a Lufthansa: München és Debrecen között hetente ötször, hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap is repülni fog az útvonalon közlekedő Bombardier CRJ 900-as, így közel 70%-kal nő a kapacitás ezen az útvonalon.

„A 2018-as nyári menetrendben tovább bővítjük kapacitásunkat: 11 új járattal heti 178-ra növeljük magyarországi járatszámunkat, így Magyarországon a Lufthansa Csoport kínálja a második legtöbb járatot a világ felfedezéséhez és az üzleti utakhoz” – tette hozzá Antal Gábor.

A Lufthansának így heti 78, a Eurowingsnek 39, a SWISS-nek és az Austrian-nek 21-21, a Brussels Airlines-nak pedig 19 járata közlekedik majd Magyarországra.

Fénykép: flugrevue

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\03\06 Bbalint 4 komment

Indul a verseny Kelet felé is!

air-china-to-launch-four-times-weekly-direct-flights-between-beijing-and-brisbane.jpgNem csak az Egyesült Államok városai potenciális célállomások Budapestről, hanem számtalan ázsiai ország fővárosa is, melyek a mai napig átszállással érhetőek el Ferihegyről. Az idei amerikai járatbummot és jelentős piaci versenyhelyzetet követően jöhet a keleti járatindítási roham is? Kik az esélyesek?

Szinte napra pontosan egy napon jelentett be járatbővítést az orosz Aeroflot és az ukrán UIA, aki alig egy éve van csak jelen a budapesti repülőtéren, de járatai mára már olyan népszerűségnek örvendenek az utazók körében, hogy azokat sűríteni kell. Az UIA népszerűsége köszönhető alacsony árainak (korai foglalás esetén) és kiterjedt keleti járathálózatának is, melyre kiváló átszállási alternatívát nyújt a tavaly nyáron megnyitott naponta közlekedő budapesti járatuk. Az Aeroflot július 1-től naponta négy járatra emeli budapesti járatainak számát, míg az UIA az előzetes bővítési terveknek ellent mondva további két járattal növeli kapacitását, ami hetente 9 járatpárt fog jelenteni Budapest és Kijev Boriszpil repülőtere között.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a távol-keleti beutazó forgalom Magyarországon, ezért különösen fontos lépés, hogy az Aeroflot a járatszám emelése mellett döntött, közölte Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője.

De több ázsiai utasra is számítva az idén a Finnair és a Lufthansa is erősíti budapesti jelenlétét a nyári szezonban, sőt új légitársaságként várhatóan március 31-től az Iran Air is járatot indít a magyar főváros és Teherán között, mely hetente egy alkalommal, bár e járatra a foglalás egyelőre kicsit bonyolult és túlárazott. A Ryanair pedig a téli menetrendben elindítja a Malév időszak után kiszolgálatlanul maradt jordánaiai vonalat is Ammán városával kezdve.

Merre tovább?

Míg az ázsiai átszálló utasokra építő légitársaságok növelik budapesti jelenlétüket a napjainkban egyre növekvő utasszám és igény miatt, addig Ázsia felé 2015. óta nem indult újabb közvetlen hosszútávú járat Budapestről.

A rövid és középtávú közvetlen járatokkal kiszolgált ázsiai útvonalak száma terén igen jól áll Budapest, hiszen az elmúlt években a Wizz Air indított fapados járatokat Bakuba, Kutaisi-be, és Asztanába is. Azonban a hosszútávú járatoknál ez már nem mondható el, hiszen jelenleg csak egy ilyen van mégpedig Peking városába, mely jelenleg is az egyetlen kínai célállomás is a járathálózati térképen, annak ellenére, hogy korábban a Kormány keleti nyitás stratégiája több ilyen járattal számolt. Bár új kínai járatról félévente hallani, de a dolgokban érdemi előre lépés nem történt az elmúlt években. Míg az Air China járata információk szerint stabilan hozza az elvárt utasszámot, addig más potenciális kínai városok felé még nem indult légi járat Budapestről. Az Air China-hoz visszatérve információk szerint a légitársaság nem tervezi bővíteni budapesti járatát belátható időn belül (persze az üzlet vagy a verseny bármit hozhat) valamint nem készül elhagyni a Budapest felé tartó minszki kitérőt sem, annak ellenére hogy Budapest jobban tölti a gépet, oka az orosz fél általi engedélyekben található

Kínán belül leginkább Shanghaj, Hszian, Ürümcsi, Csengtu, valamint Kanton városa lehet az melyekbe az elkövetkező években légi járat indulását remélhetjük. Shanghaj esetében már-már nagyon "érett" ezen bejelentés, hiszen ezen város rendelkezik a legnagyobb potenciális utasszámmal Szöul után a budapesti repülőtér fehér foltjainak listáján. Ebben az esetben üzemeltető gyanánt már felmerült a China Eastern Airlines neve is, sőt kormányzati szinten is folytak tárgyalások a légitársasággal, de járat a mai napig nem indult. Az Eastern mellett az Air China is lehet járatindító, hiszen a magyar képviselet ügyvezetője Yan Jianshu egy tavalyi rádióinterjúban kiemelte "Kellő időben új útvonalat nyitnak meg a KKE országok igényeit illetően"

Hszian esetében az iparági körökben hallani lehetett arról is, hogy a Xiamen Airilnes erősen érdeklődik egy esetleges budapesti járatindítás iránt.

Korábban a China Southern Airlines is kifejtette érdeklődését a magyar piac iránt, ők Kantonból és/vagy Ürümcsiből gondolkodtak járatnyitásban.

Kínán kívül a legjelentősebb fehér foltnak Dél-Korea számít Szöul városával együtt, ahová ha minden igaz 2019-ben indulhat meg az első közvetlen járat, ha a Korean Air leányvállalataként működő fapados Jin Air betartja az ígéretét. Bár sokan mondják a fapadosoké a jövő és jelentős potenciál van a hosszútávú fapadosok budapesti megjelenésében, ezen a járaton nem feltétlen így kellene lennie, azért mégis inkább a Korean Air vagy az Asiana színvonalát várná el egy utazó (jó persze ha jó áron jön akkor az a döntő) de a társaság jelenleg hosszútávú útakra használt Boeing 777-200-as gépeinek fedélzetét nézve ezen utazás igazán standard, a 90-es évek utazási élményét fogja nyújtani az utazók számára.

Kína és Korea után a nyaralni vágyók kedvenc célállomása Thaiföld következik, ahová várhatóan a Thai Air Asia X repíthet minket Budapestről. A légitársaság korábbi hírek alapján mérlegeli, hogy menetrendszerinti járatokat indít a régió országaiba, hiszen jelentős, de közvetlen járattal ki nem szolgált potenciál áll fenn ezen országokban, köztük Magyarországon is, ahonnan útóljára a Malév és a Travel Service repült Bangkok városába.  A közvetlen járatindítás dátuma egyelőre nem ismert. Thaiföld mellett a maláj főváros Kuala Lumpur is szerepel a Budapest Airport listáján, ahová  korábban szintén Air Asia X járat merült fel üzemeltetőként.

Iparági források szerint a Singapore Airliens leányvállalata a fapados kategóriába tartozó Scoot is érdeklődik Budapest iránt. A régióban Szingapúr egyelőre kiszolgálatlan terület (LOT nyit hamarosan járatot Varsóból- ők is felismerték a potenciált). A Scoot-nak jelenleg Athénba van, és idén júniusban indul Berlinbe fapados járata Dreamliner repülőgépekkel.

India - A napokban került india is a középpontba mégpedig Kam Jandu a Budapest Airport kereskedelmi igazgatójának cikke miatt, melyben két várost is megemlít (Mumbai és Delhi) ahová szeretnék hogy közvetlen járat induljon Budapestről. India szintén kiaknázatlan lehetőséget kínál a régióban, hiszen se Prágába, se Varsóba nincs közvetlen járat (UIA májusban indít Delhit, amire kiváló ráhordó lesz a budapesti járatuk is). Ezen két város esetében ismét szóba kerülhet a fapados jellegű járat melyre vagy a hosszútávú útakra nyomuló indiai low-cost légitársaságok lesznek a jelentkezők, vagy esetleg az indiával korábban már hírbe hozott Wizz Air. De az állami Air India-t is esélyenek látni, hiszen jó kapcsolatok fűzik Budapesthez. Az Air India jelenleg Bécsben van jelen a magyar fővároshoz legközelebb.

Japán - Tokiói járat terve már nagyon régóta, még a Malév időszakban is a reptér asztalán feküdt. Akkor biztosan akadtak elképzelések a charter járatok kibővítésére a szintén Oneworld tag Japan Airlines üzemeltetésében. A légitársaság a tavalyi évben tért vissza újra Budapestre charter járattal pár év kihagyást követően. Közvetlen járatot az elkövetkező években tölük nem nagyon lehet elképzelni, hiszen járathálózatuk az európai HUB repülőterekre épül, továbbá Budapestről kíváló ráhordó a  szintén Oneworld tag Finnair a Helsinki, a British Airways pedig a londoni járatukra, melyet az utasaiknak is ajánlják a budapesti utazás során.

Hong Kong - a BUD listáján szerepel, bár japánhoz hasonlóan itt is Oneworld Hub-ról beszélhetünk a Cathay Pacific fő üzemeltetésben, melynek budapesti járatnyitása szintén álom maradhat, még akkor is ha a légitársaság jelentős európai terjeszkedésbe kezdett az elmút években. Azonban nem lehet elmenni amellett, hogy a légikikötő másik jelentős légitársasága a Hong Kong Airlines ne lenne-e érdekelt megjelenni Budapesten. A társaságban a Hainan Csoportnaknak is van részesedése, bár egyre kevesebb.

Fénykép: Airline Ratings

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\03\04 Bbalint Szólj hozzá!

Lezárult a 41. Utazás Kiállítás a Hungexpo Budapest Vásárközpontban!

28468604_2156592134367770_1468877303403511808_n.jpgOptimizmus és folyamatos növekedés. Ez jellemzi a nemzetközi és a hazai turizmust, és ez a két tényező határozta meg a most véget ért 41. Utazás kiállítást is. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba 23 ország 280 kiállítója hozta el újdonságait. A belföldi díszvendég Hévíz, a külföldi ezúttal Marokkó volt. Az eseményen számtalan légitársaság is képviseltette magát. Volt aki külön standdal, és volt aki más országok standjához csatlakozva volt jelen. A kiállítók társaságok között találhattuk az Air China, a TAP Portugal, az EL-AL, a Hainan Airlines, a Turkish Airlines, az EgyptAir és a Tunisair pavilonját is, de repülőtérként a bécsi Schwechat volt az egyedüli aki még aki jelen volt a kiállításon, mely a korábbi évekhez képest meglátásom szerint kicsit kevesebb kiállítót tudott felmutatni, ami főleg a belföldi turizmus standjainak számában mutatkozott meg.

Az ország és a kelet-közép-európai régió legjelentősebb turisztikai seregszemléje, amelynek fókuszában idén az aktív kikapcsolódás állt, ezúttal is egyaránt szólt a nagyközönségnek és a turisztikai szakmának. A kiállítók – hosszú évek után – ismét két pavilont töltöttek meg, így a látogatók több mint 25 ezer négyzetméteren válogathattak az irodák, régiók és országok kínálatából.

Folyamatos bővülés

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint a tavalyi igen sikeres éve volt az ágazatnak: a nemzetközi turizmus 7 százalékkal bővült, így meghaladta az 1,32 milliárdot a turistaérkezések száma a világban. A kiugró növekedés hátterét az adja, hogy a világgazdaság általános állapota már negyedik éve nagyon jó, nő a lakosság jövedelme, amiből a turizmusra is többet költenek – mondta a kiállítás szakmai napján Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkár-helyettese. A legnagyobb mértékű, 8,4 százalékos bővülést Európában mérték, ezen belül a kelet-közép-európai régió 5 százalékos növekedést könyvelhetett el 2017-ben.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke azt emelte ki, hogy tavaly ősszel fogadta el a kormány a magyar turizmus következő 10-12 évét meghatározó stratégiát, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-at. A dokumentum konkrét célokat tűz ki, így azt, hogy a turizmusban dolgozók létszáma a jelenlegi csaknem 370 ezerről 460 ezerre, a turizmus súlya a GDP-ben 10-ről 16 százalékra emelkedjen.

Vendég Hévíz – és Marokkó

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján Hévíz példáján keresztül érzékeltette azt a fajta rugalmasságot, amely nélkülözhetetlen az ágazat fejlődése szempontjából. Mint mondta: a várost, amely korábban elsősorban az orosz turistákra épített, rosszul érintette a gazdasági válság, de a civil és az üzleti szféra összefogásával, régiós partnerekkel néhány év alatt kilábalt, és tavaly rekordévet zárt. Egymaga a teljes magyarországi turizmus 4 százalékát termeli meg, amivel az alig 5 ezres település több megyét is megelőz.

A polgármester úr előadásában kiemelte és ismertette a repülőtér útvonalfejlesztési terveit is, mely alapján úgy tűnik a Wizz Air-t szeretnék meggyőzni, hogy előzetesen 2018. tavaszra tervezett indulással elindítsa első menetrendszerinti járatát Londonba és Frankfurtba, és ezt követően további városokba, úgy mint Tel-Aviv, Moszkva és Brüsszel, vagy a Skandináv régió.

28576495_2156608721032778_8585205493704687616_n.jpg

Nagy tervek vannak Hévízen. A felsorolt célállomások alapján erős lobbi lehet a Wizz Air felé, hogy Debrecenhez hasonlóan itt is bázist építsen ki az elkövetkező években.

 

Papp Gábor, a város polgármestere pedig arról beszélt, hogy a Hévíz Balaton Airport további fejlesztése, a Kisfaludy-program szálláshelyfejlesztései, vagy a helyi minőségfejlesztési pályázati támogatások további eredményeket hoznak a jövőben. A városvezető az Utazás Kiállításon 12 pontban mutatta be a településen tervezett fejlesztéseket. Gyalogos sétány, új autóbusz-pályaudvar, 44 szobás sportszálló és a tóból elfolyó meleg víz újrahasznosítása is szerepel a tervek között.

Mohammed Sajid, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere szerint, ahogy Hévíz Magyarországon a turizmus motorja, úgy Casablanca is az Marokkóban, amelynek a polgármestere volt korábban. Marokkó és Magyarország turisztikai kapcsolatai tavaly ősz, a közvetlen légi járatok elindulása óta egyre szorosabbak, Budapestről alig 3,5 óra alatt el lehet jutni Marrákesbe, és nagyjából négy óra alatt Agadirba.

Évek óta csak a bécsi repülőtér az egyetlen aki a régió repülőterei közül jelen van!

Míg korábban számtalan alkalommal a Budapest Airport is képviseltette magát saját standdal, addigra az elmúlt években a repülőtér már nem volt jelen a kiállításon partnereivel, így az utazók egyedül a bécsi repülőtér újdonságaival ismerkedhettek meg, melyek között megtalálható volt az Air India, aki Delhibe közlekedtet non-stop járatokat, az orosz S7 Airlines, aki Moszkva-Domodedovo repülőterére repül, valamint a Thai Airways, aki idén télen indította el szintén non-stop járatát Bangkokból az osztrák fővárosba.

28471540_2156591801034470_4233709315623485440_n.jpg

Budapest volt a nemzetközi terjeszkedés első célpontja. Mára már ötcsillagos minőségben áll az utasok rendelkezésére a Hainan Airlines

A kiállítók között a legnagyobb meglepetést a Hainan Airlines okozta, hiszen a légitársaság napra pontosan hat éve adta fel Európában elsőként megnyitott célállomását, Budapestet a Malév csődjét követően. A Hainan most jelenleg "körbe" célozta a magyar fővárost, hiszen járatai már Prágába, Belgrádba és hamarosan Bécsbe is repülni fognak Kínából. Reménykedünk benne, hogy hozzánk is egyszer majd visszatérnek.

Sikeres kísérő programok

A kiállítás első napján számos szakmai tanácskozást és kerekasztalt rendeztek. A részvevők a hazai és nemzetközi turizmus legfrissebb trendjeit, az ágazatot sújtó munkaerőhiányt, az online turizmus tapasztalatait, az iparágban működő startupok tevékenységét vitatták meg. Külön szekcióban foglalkoztak a gasztro- és borturizmussal, az egészségturizmussal, a hazai repülőterek fejlesztésének kérdéseivel és az LMBTQ közösség utazási szokásaival, az ebben a célcsoportban rejlő turisztikai potenciállal.

Budapest Airport részéről Szarvas Gábor a közösségi kapcsolatokért felelős igazgató tartott előadást:

Az igazgató úr előadásában szót ejtett repülőtér utasforgalmi növekedéséről, valamint arról is hogy az első két hónap eredményei után felülvizsgálják a korábbi előzetes, ez évre vonatkozó utasforgalmi növekedés előrejelzésüket, mely közel 5%-os növekedést jelez előre 2018-ban. Továbbá a B mólóval kapcsolatban említést tett arról, hogy jelen pillanatban még pontos átadási időpontot nem tudnak mondani, de várhatóan nyár végére készülhet el az új épületrész.

28577196_2156616031032047_902457548982976512_n.jpg

Augusztus vége a céldátum most!

A kiállítók között idén is többen döntöttek úgy, hogy erőiket koncentrálva, közös standdal jelentkeznek. Az együttműködés – magyar szempontból – egyik legfontosabb példája Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttes megjelenése volt. Ez a gesztus jelzi azt az akaratot, hogy Magyarország állandó és jószomszédi kapcsolatot kíván fenntartani Kárpátalján - mondta Grezsa István kormánybiztos a kiállítás szakmai napján. Hozzátette: a kelet-ukrajnai háború kedvezőtlen turisztikai hatásának ellensúlyozására a Rákóczi Szövetséggel közös utaztatási programot indítottak, melynek köszönhetően újra megjelentek a magyar csoportok Kárpátalján.

Ahogy az elmúlt években, most is nagy siker volt a Gasztro Udvar, ahol bemutatkoztak a világ népeinek konyhái.

Társrendezvények

Az Utazás kiállítást ezúttal négy igen sikeres társrendezvény kísérte.

A Bringaexpóra a kiállítók elhozták legújabb fejlesztéseiket és kiegészítőiket. Sokan kísérték figyelemmel a látványos trial show-t és versenyt, a BMX bemutatót, a Bringa Vágtát és – Európában egyedülálló módon – először a junior Eliminátor CX versenyt. A Magyar Kerékpáros Szövetség a Bringaexpón mutatta be a hivatalos, 2018-as versenynaptárt.

A Futó Expó látogatói szakemberek segítségével teljesítmény felmérésen vehettek részt, valamint tájékozódhattak egyebek között az egészséges táplálkozásról, a gyógytorna és sportmasszázs fontosságáról. Részt vehettek közösségi futásokon, a jelmezes (MaszkaRun) megmérettetésen is, valamint a legjobb futófelszerelések közül válogathattak.

Idén először volt az Utazás kiállítás része a 6. Járatlan Utakon Fesztivál, amelyen az ország ismert utazói, bloggerei osztották meg történeteiket és tapasztalataikat a közönséggel. Óriási közönségsiker volt a 22 tematikus vetítés és pódiumbeszélgetés, amely az utazás szinte minden ágát felölelte az aktív turizmustól, a bor-és gasztro turizmuson át a futó és sportturizmusig.

Sokan keresték fel az idén hetedik alkalommal megrendezett HTCC Afrika Expo és Vásárt is.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\03\02 Bbalint Szólj hozzá!

Jön a negyedik Aeroflot járat!

img_1620.jpgNem sokáig repül már naponta három járatpárral Budapest és Moszkva Sheremetyevo repülőtere között az orosz állami légitársaság az Aeroflot, hiszen a tavaly őszi bővítést követően idén nyártól egy újabb járatpárt helyez a menetrendbe a két város között, így már naponta négy Aeroflot járattal válik elérhetővé Budapestről Moszkva és további népszerű orosz vagy ázsiai nagyvárosok sokasága is. Az új járatpár október 27-ig, a téli menetrendváltásig érhető el.

A 2017/2018-as téli menetrendi időszak kezdetével és több év után az egyre növekvő igények miatt egy újabb, a délelőtti órkában közlekedő járatpárt állított forgalomba az Aeroflot Budapesten, mely gyorsabb elérhetőséget biztosít olyan Budapestről jelenleg közvetlen járattal még el nem érhető népszerű ázsiai célállomások felé, mint Szöul, Hanoi, Ho Si Minh, Peking, Shanghaj, Kanton és Bangkok városa. Az Aeroflot jelenleg kihasználja azt a nagy piaci rést mely a mai napig betöltetlen Budapesten, hiszen jelenleg csak egyetlen légitársaság, a kínai állami Air China biztosít légiösszeköttetést a magyar főváros és Peking között, mely Pekingből Budapest felé kitérőt tesz Minszk repülőterén. Ezen kitérő elhagyását hiába is szeretnék a szakemberek, nem lehetséges. 

Menetrend:

Az új Aeroflot járat SU2466-os járatszámmal 13:35-kor száll fel Sheremetyevo repülőteréről, majd 15:20-kor landol Budapesten.

A járat délután 16:35-kor indul vissza Budapestről, és este 20:05-kor érkezik meg Moszkvába SU2467-es járatszámmal. (helyi idők!)

A járatokat az orosz Sukhoi Superjet 100-as repülőgépek fogják teljesíteni, mely az orosz Szuhoj Polgári Repülőgépek vállalat és az amerikai Boeing közös fejlesztésű regionális utasszállító repülőgépe. A típus már nem ismeretlen Budapesten, hiszen korábban már járt nálunk a légitársaság színeiben. Az Aeroflot többi budapesti járatán viszont továbbra is az Airbus A320-as repülőgépek lesznek jelen.

Alig pár hétre a nyári menetrendtől, de még mindig egyre többen bővítik kínálatukat!

Pár nappal ezelőtt az Iberia augusztusi napokon közlekedő emelt járatszáma dobott még több ülőhelyet a piacra az amúgy is már rekordszámú kínálattal rendelkező időszakra. A mostani Aeroflot bővítés mellett több járattal lesz jelen Budapesten a Lufthansa, a Finnair, a Turkish Airlines, Aegean Airlines, Air Canada Rouge, LOT és az easyJet.

A Wizz Air is bővít az útvonalon!

A Wizz 2018. nyarától a meglévő napi járat helyett, hetente 11 járatpárral fogja összekötni Budapest és Moszkva Vnukovo repülőterét.

Információk szerint a Budapest Airport ösztönzi a légitársaságokat, köztük a Wizz Air-t is hogy további orosz városokkal kössék össze Budapestet, a most meglévő két útvonalon felül.

Az Aeroflot Oroszország legnagyobb légitársasága. 2017-ban a légitársaság, több mint 50 millió utast szállított. 2016-ban az Aeroflot a SKYTRAX-tól négycsillagos minősítést kapott, valamint a Skytrax World Airline Awards-on idén ötödik alkalommal a legjobb légitársaság lett Kelet-Európában. A légitársaság központja Moszkvában,a Sheremetyevo nemzetközi repülőtéren található. Az Aeroflot rendelkezik a világ egyik legfiatalabb flottájával, melyben több, mint 197 légijármű üzemel.

Fénykép: Aeroflot

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2018\03\02 Bbalint Szólj hozzá!

Idén is folytatódik az 1-es futópálya felújítása

rwy31l_02.jpgA Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es futópályája felületének második szakaszát cseréli ki a Budapest Airport idén március 12. és június 30. között. A felújítás nem csak a pálya beton burkolatát érinti, hanem a régi fénytechnikai rendszerek nagy részét: a kábeleket, az elektromos aknákat és lámpákat is cserélni kell. Emellett a 31L leszálló irány is megkapja a legmodernebb műszeres leszállító berendezést, az ILS-t. A több mint másfél milliárd forintos felújítás alatt a repülőtér a másik futópályával üzemel.

Március 12. és június 30. között egy futópályával üzemel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, eközben a Budapest Airport folytatja az 1-es futópálya tavaly megkezdett rekonstrukcióját. Tavaly az ún. földetérési zóna 900 méteres szakaszán cserélték ki beton burkolatot. Most a következő 1400 méretes szakasz, a pálya középső része kerül sorra; a futópályának e szakaszán a beton szerkezetének mélyreható vizsgálata alapján a hibákat már nem érdemes egyszerű felszíni javítással orvosolni.

A tavaly felújított szakaszon sikerült megszüntetni a hibákat. Most hasonló okokból kell cserélni a következő 1400 méteres pályaszakasz betonfelületét, amely már több mint három évtizede kapja a terhelést a le- és felszálló gépek súlya alatt. Ezúttal összesen 33 ezer négyzetméternyi betonfelület újul meg, ami négy és fél futballpályának felel meg.

A beton burkolat cseréje mellett több más fontos fejlesztés is elkészül a futópályán, egyebek mellett a fénytechnikai rendszerek korszerűsítése. A szakemberek 160 lámpatestet és közel 90 fénytechnikai aknát cserélnek ki és építenek át a legújabb európai szabványok szerint, valamint a futópálya lámpasorát ellátó elsődleges áramkör kábeleit is kicserélik, ami nem kevesebb, mint 300 kilométernyi vezetéket jelent.

A munkálatok végén a futópálya délkeleti, ritkábban használt megközelítési iránya (31L) is megkapja a legmodernebb műszeres leszállító berendezést, vagyis ILS-t (ami az angol Instrument Landing System rövidítése.) A korábbi rendszerhez hasonlóan az új rádiónavigációs berendezés is rossz látási viszonyok között segíti a pilótákat a futópálya megközelítésében és a biztonságos landolásban, de a régebbinél jóval precízebb működésre is képes.

A munkálatok a biztonságos repülőtéri üzem fenntartásához szükségesek, hiszen a futópálya első számú rendeltetése, hogy minden körülmények között biztonságosan tudja indítani és fogadni a repülőgépeket. Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója szerint a pálya felületének a minősége, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó bonyolult infrastruktúra, amit a mai modern repülés megkövetel, folyamatos karbantartást és megújítást igényel. Ugyanakkor a Budapest Airport nagyon nagy gondot fordított a projekt előkészítésére, hogy a rendelkezésre álló 3 és fél hónap elegendő legyen. Stephan Schattney kiemelte: „350 ember, valamint 250 jármű és munkagép dolgozik majd a felújításon, hogy júliusra, vagyis a nyaralási és utazási főszezonra ismét két futópályával üzemelhessen a repülőtér.”

A beruházás összköltsége eléri az 5,2 millió eurót, vagyis valamivel több, mint 1,6 milliárd forintot, amit a Budapest Airport saját forrásból finanszíroz. Mindez része a Budapest Airport 50 milliárd forintos (mintegy 160 millió Eurós) BUD 2020 elnevezésű, ötéves repülőtér fejlesztési tervének, amit a repülőtér üzemeltetője teljes egészében saját forrásból valósít meg 2020 végéig. Ennek részeként épül és lesz kész az év közepén ((az Utazás Kiállításon lévő konferencián nyár vége hangzott el-szerk.) a 2B  Terminálon az új, tízezer négyzetméteres utasmóló, megépült és üzemel a DHL Express és a TNT új logisztikai bázisa, elkészült a repülőtéri szálloda és idén elkezdődik a Cargo City nevű új logisztikai központ építése is.

Fénykép: Budapest

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2018\03\01 Bbalint Szólj hozzá!

Közös promóciót indít a Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a Wizz Air

28379655_10156139203622829_1368763180492617027_n.jpg

Egyedülálló kereskedelmi koncepciót vezet be a Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a Wizz Air: a BARTA elnevezésű kezdeményezés a jelenlegi repülőtér-kereskedő-márka hármas kapcsolat újragondolása, ezúttal egy légitársaság bevonásával. A promóció mindhárom résztvevő számára új kereskedelmi lehetőségeket nyit, aminek a nyertesei maguk az utasok. A promóció 2018. március 1-én, három hónapos próbaidőszakkal indul.

Márka, légitársaság, kereskedő, technológia és repülőtér: ezen szavak angol megfelelőjéből (brand, airline, retailer, technology, airport) áll össze a BARTA mozaikszó, amely a Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a Wizz Air új kereskedelmi koncepciójának elnevezése. A március 1-én kezdődő három hónapos időszak alatt a Wizz Air minden utasa, aki a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található Heinemann Duty Free üzletben 50 vagy 75 eurót meghaladó értékben vásárol, 4.50 illetve 7.50 eurós vouchert kap ajándékba. A kupont a repülőút során a fedélzeti Wizz Caféban válthatják be az utasok, a széles kínálatból tetszőlegesen választható forró italra, friss szendvicsre, snackre, üdítőre vagy alkoholos italra.

 A koncepciót elsőként a tavalyi évben Dublinban megrendezett Future Travel Experience Europe and Ancillary elnevezésű turisztikai konferencián jelentették be. „Az utasok az utazás során a légitársasággal lépnek kapcsolatba elsőként, már a jegyvásárlás és a becsekkolás alkalmával, ráadásul a két fél közötti digitális összeköttetés mindvégig megmarad.” – emelte ki Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: „Azáltal, hogy a légitársaságot is bevonjuk az utasokkal kialakított kereskedelmi kapcsolatba - felhasználva a légitársaság az utasokkal kiépített igen hatékony összeköttetési rendszerét - minden résztvevő tovább növelheti értékesítéseit.”

A koncepció legfontosabb eleme, hogy a Budapest Airport legnagyobb légitársasági partnere, a Wizz Air is részt vesz az új kereskedelmi stratégiában. A felek – a márkák, a légitársaság és a budapesti repülőtér – az aktuális ajánlatokat minden, a rendelkezésükre álló csatornán keresztül népszerűsíteni fogják, így a promócióról az utasok már a légitársasággal való kapcsolatba lépésük alkalmával értesülhetnek. 

A Budapest Airport kereskedelmi igazgatója arra is rámutatott: „a BARTA alapelvét felhasználó együttműködés úgy teremti meg a lehetőséget a bevételek további növelésére, hogy az utazás összes fázisában kiváló kereskedelmi ajánlatokat kínálunk az utasoknak, az otthonuktól kezdve az üzleten át a fedélzetig.”

Jankovich Ildikó, a Heinemann Duty Free budapesti ügyvezető igazgatója a hármas promócióval kapcsolatban kiemelte, hogy a cél közös: „szeretnénk minél élvezetesebbé tenni a repülőutat az utasok számára. A BARTA illeszkedik ebbe a filozófiába, hiszen lehetővé teszi, hogy az ügyfeleinket, az utasokat az összes kapcsolati ponton személyre szabott ajánlatokkal és szolgáltatásokkal lássuk el. Bízunk a kiváló eredményben és büszkék vagyunk rá, hogy ezt a forradalmi koncepciót hosszú távú partnereinkkel, a Budapest Airporttal és a Wizz Airrel közösen valósíthatjuk meg.”

„A Wizz Air arra törekszik, hogy az ügyféligények lehető legjobb kielégítése érdekében folyamatosan javítsa szolgáltatás- és termékkínálatát. A Budapest Airport legnagyobb, 66 célállomásra közlekedő légitársasági partnereként nagy örömmel veszünk részt egy újabb innovatív kezdeményezésben, ami további értéket teremt a Wizz Airt választó utasoknak” – mondta George Michalopoulos, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!