BUD flyer

2017\08\17 Bbalint Szólj hozzá!

Prágából Buenos Airesbe szeretne repülni a Norwegian új argentin leányvállalata

9932311_14458146172846_0.jpgPrága mellett pedig további 14 európai várost kötnének össze az argentin fővárossal - olvasható az airwaysmag online oldalán.

A világ egyik leggyorsabban növekvő low cost légitársasága a Norwegian bejelentette, hogy Air Argentina néven leányvállalatot szeretne létrehozni a Dél-amerikai országban, ezzel kihasználva a régióban eddig ki nem használt fontos piacokat és útvonalakat. A Norwegian két állomást kíván létrehozni az országban, az egyiket a fővárosnak számító Buenos Aires városában, a másikat Corodobában, hogy innen induló járataival összekösse az Európában, valamint az Egyesült Államokban található csomópontjait. Ennek érdekében már benyújtotta a jövőbeli tervezett útvonalak iránti engedélykérelmét 75 belföldi és 80 nemzetköz útvonalra a Nemzeti Polgári Repülési Igazgatósághoz az ANAC-hoz.

A listán a régióból egyedüliként Prága neve szerepel. De Prága mellett Kijevbe, Málagára, Barcelonába, Koppenhágába, a Polinéz Papateebe, Oslóba, Isztambulba, Rómába, Milánóba, Stockholmba és Zürichbe is terveznének menetrendszerinti járatokat indítani.

A Norwegian angol leánycége 2018. február 14-én indítja el első argentin járatát London Gatwick repülőteréről az ország fővárosba Buenos Airesbe Boeing 787 típusú Dreamliner repülőgépével. Ezen új járatok hetente négyszer fognak közvetlen kapcsolatot létesíteni a két város között. A jegyek 299 fonttól kezdődnek egy útra.

Argentína fővárosa Európából a napjainkban a Lufthansa frankfurti, a Turkish isztambuli, az Air Europa madridi, a LEVEL barcelonai, a KLM amszterdami, az Iberia madridi, a British Airways londoni, az Alitalia római, az Air France Párizsi és az ország nemzeti légitársaságának számító Aerolíneas Argentinas barcelonai és madridi járataival érhető el.

Borító: Seeking Alpha

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2017\08\17 Bbalint Szólj hozzá!

Extrém időjárási körülményeknek is ellenáll az Emirates Sky Cargo új hővédelmi technólógiája

white_cover_advanced.jpgA hőérzékeny áruk szállítására alkalmas technológiák széles választékát kínáló Emirates SkyCargo, a világ legnagyobb légi teherszállítója a DuPont vállalattal együttműködve új White Cover szolgáltatást fejlesztett ki. A DuPont Tyvek® Xtreme™ W50 anyagát alkalmazó White Cover Xtreme fokozott védelmet nyújt a hőérzékeny áruknak meleg, hideg és csapadékos időjárási körülmények esetén is.

A Tyvek® Xtreme™ W50 alapja a DuPont szabadalmazott, nagy sűrűségű polietilénből készült Tyvek® anyaga, amelyet az Emirates SkyCargo White Cover és White Cover Advanced megoldásaiban alkalmaznak a változékony és extrém időjárási viszonyok esetén. Az új, három rétegű White Cover Xtreme védőpajzsként biztosítja az áruk optimális állandó hőmérsékletét: nagy meleg esetén visszaveri a nap sugarait, a hidegben pedig megakadályozza a szállítmány hővesztését. A White Cover Xtreme-ből légáteresztő tulajdonsága miatt a nedvesség is távozik, amelynek köszönhetően a páralecsapódás okozta sérülések is elkerülhetők. A White Cover Xtreme egyedülálló megoldásként kínál magas szintű védelmet mind a zord téli, mind a forró nyári időjárásban.

Az elmúlt években az Emirates SkyCargo a DuPont vállalattal együttműködve olyan, a légiáruk csomagolására irányuló portfóliót hozott létre, amely hatékony védelmet nyújt a külső hőmérséklet és az időjárási változások ellen. Az iparágban alkalmazott különleges védőbevonatok úttörőjeként az Emirates SkyCargo a White Cover szolgáltatás sikerét követően 2016 áprilisában vezette be a White Cover Advanced technológiát. A White Covert főként a hőmérsékletváltozást jobban tűrő romlandó áruk, például a zöldségek és gyümölcsök szállításakor alkalmazzák, míg a White Cover Advanced az erre érzékenyebb gyógyszeripari termékek védelmére szolgál. Az új White Cover Xtreme még inkább elősegíti az extrém és változó időjárási körülmények között szállított hőérzékeny áruk, például a gyógyszeripari termékek védelmét.

Az Emirates SkyCargo az első nemzetközi légi teherszállító, amely a White Cover földi kiszolgálásra irányúló megoldások részeként bevezeti a DuPont Tyvek® Xtreme™ W50 anyagát. A DuPont a több mint 155 célállomást magába foglaló globális hálózattal rendelkező piacvezető légi teherszállító visszajelzései alapján finomhangolja a kutatásait és fejleszti az új termékeket és megoldásokat a cool chain technológiában. A két vállalat alapos földi tesztsorozatot követően vezeti be a White Cover Xtreme szolgáltatást 2017 augusztusának végén.

maxresdefault.jpg

Ingyenes White Cover védelem a szállítmányoknak

2017 júniusa és augusztusa között az Emirates SkyCargo ingyenes White Cover szolgáltatást biztosít minden Dubajon keresztül hőérzékeny romlandó árut szállító ügyfelének a nyári melegben. Az Emirates SkyCargo havonta átlagosan 30 ezer tonna romlandó árut szállít Dubajon keresztül a világ különböző pontjairól.

Az Emirates SkyCargo egy 259 szélestörzsű, köztük 14 teherszállító (13 darab Boeing 777-F és 1 darab Boeing 747-400ERF) gépből álló flottát üzemeltet. A légi teherszállító vállalat a legkorszerűbb hűtőrendszeres létesítménnyel büszkélkedhet a Dubai Nemzetközi Repülőtéren, illetve a Dubai World Centralban található Emirates SkyCentral cargo-központban, ahol több mint 25 ezer négyzetméteren találhatók hűtött raktáregységek, valamint a Dubai World Central és a Dubai Nemzetközi Repülőtér között folyamatosan közlekedő hűtött teherautók.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2017\08\17 Bbalint Szólj hozzá!

Új Wizz Air szolgáltatás: 48 óráig rögzíthető a kiválasztott úticélunk viteldíja

wizzweb.PNG

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette új szolgáltatását, amellyel az utasok 48 órára rögzíthetik választott utazásuk viteldíját a tetszés szerint összeállított csomagban. A szolgáltatása  Viteldíjzárolás nevet viseli. A Wizz Air folyamatosan bővíti és javítja szolgáltatásait a most bemutatott újítást pedig a gyakori utazók igényeire szabta, akik igyekeznek bebiztosítani maguknak a legjobb ajánlatokat. 

MIT TAKAR A WIZZ VITELDÍJZÁROLÁS SZOLGÁLTATÁSA?

  • A Viteldíjzárolás innovatív szolgáltatás, amely lehetővé teszi a WIZZ ügyfeleinek, hogy egy választott út viteldíját 48 órára rögzítsék személyenként és irányonként 950 forintos díj ellenében.
  • A Viteldíjzárolás szolgáltatás az indulási dátum előtt több mint 7 nappal elvégzett foglalások esetében alkalmazható, retúr foglalás esetén az első út időpontjától számítva.
  • A Viteldíjzárolás a wizzair.com oldalon érhető el, egyirányú és retúr foglalások esetén is alkalmazható, és akár több utasra szóló foglalásoknál is. A szolgáltatás megvásárlása után a választott utazás, az utasok neve, illetve száma már nem módosítható.
  • A zárolt viteldíjon történő foglalás véglegesítése érdekében a viteldíj teljes összegét 48 órán belül ki kell fizetni bankkártyával vagy a WIZZ-számla egyenlegének terhére a Foglalások oldalon.
  • Ha a foglalást a Viteldíjzárolás szolgáltatás megvásárlását követő 48 órán belül nem véglegesítik, a rögzített viteldíj automatikusan törlődik.

A WIZZ VITELDÍJZÁROLÁS ELŐNYEI

  • A gyakorlott WIZZ utazók egyszerűen biztosíthatják a lehető legalacsonyabb viteldíjat bármely WIZZ járaton*, amíg megtervezik szabadságukat.
  • A Viteldíjzárolás szolgáltatással rögzített járatokon nem fogynak el a jegyek, és az ár 48 óráig változatlan marad.
  • A Viteldíjzárolás ára fix, járattól, dátumoktól és a választott szolgáltatási csomagtól függetlenül

 George Michalopoulos, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója elmondta:A Wizz Air ismét bizonyítja, hogy folyamatosan az ügyfélélmény innovatív javítására törekszik. A ma bemutatott új szolgáltatás kiváló eszköz arra, hogy a foglalást stresszmentessé tegyük, hiszen az ügyfeleinknek 48 óra áll rendelkezésére, hogy véglegesítsék a vásárlást. Nemrégiben jelentettük be, hogy megnöveljük az ingyenes kézipoggyász méretét, és továbbra is azon vagyunk, hogy még jobban kielégítsük utasaink igényeit.”

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2017\08\17 Bbalint Szólj hozzá!

Nem tréfa! Visszatér Budapestre az American Airlines

screen-shot-2015-08-09-at-9_11_49-pm.pngNem várt "ászt" húzott elő a Budapest Airport a paklijából, hiszen senki sem gondolta volna, hogy a LOT korábban bejelentett két amerikai járatát követően, pont az American Airlines lesz az aki újra belevág egy budapesti járat üzemeltetésébe. Bár a héten az airlines.net fórum oldalára kikerült egy lista, mely tartalmazta Budapest nevét is, a bejelentés akkor is váratlan volt. A korábbi New York JFK helyett most a légitársaság Philadelphiát, a légitársaság másik fontos központját fogja Budapestre közlekedő szezonális járataival összekötni. Az American repülőgép útóljára 2011. októberében repült a magyar fővárosba. Most 2800 ülőhelyt dob be a magyar piacra az amerikai légicég.

Újabb fontos partner légitársaságot sikerült visszanyernie a budapesti légikikötőnek, hiszen több mint hat év után újra American Airlines festésű Boeing 767-300ER repülőgépek landolhatnak Ferihegyen. Bár az American neve korábban felmerült az egyik legfontosabb, és leginkább kiszolgálatlan New York-i útvonal újbóli üzemeltetőjeként, a légitársaság azonban nem futott újra neki az útvonalnak, pedig azt és a mostani új philadelphiai útvonal beindítását is jelentős kormányzati és szakmai lobbi előzte meg. Hogy miért nem? Nem lehet tudni, de furcsa véletlen, hogy pont a LOT új Budapestről induló amerikai járatait követően, hirtelen az amerikai óriáscég is érdekelté válik egy olyan útvonalon napi járatot indítani melynek potenciális utasforgalma olyan városok mögött van, mint Miami vagy Los Angeles. De hát akkor miért is? Az egyik válasz lehet: a verseny. Nem is kicsi. Míg az American az elmúlt években az európai HUB repülőterekre koncentrált, addig az Air Canada szabadidős leányvállalata a Rouge és a LOT növekvő transzatlanti járatainak köszönhetően Közép-Kelet európai jelenlétük megerősödött a piacon, így egyre több és több az Egyesült Államokba, vagy Kanadába tartó utast szívnak el a nagy amerikai légitársaságok elől. Jó példája ennek, hogy Budapesten a Rouge heti három járattal kezdett, jövő júliustól pedig már napi járattal fog közlekedni Budapestre. A LOT esetében pedig a lengyel légitársaság alig fél év alatt döntötte el, hogy belevág és elindítja Budapestről hosszútávú járatait, hiszen olyan mértékű piaci rés (potenciális amerikai utasok napi száma nagyobb Budapesten, mint Varsóban)  volt jelen ezeken az útvonalakon, ami miatt mindenképp megéri nekik.

2015-ben több, mint 16 ezer utazó érkezett Philadelphiából Svájcba, Cseh és Magyarországra. Ezen szám várhatóan és az új közvetlen járatnak köszönhetően több, mint 5%-al fog növekedni.

Prága és Velence is az új célállomások között

2018-int-changes_v6a-1.jpg

Fénykép: American Airlines

A budapesti járat bejelentésével egy időben az American további új szezonális járatokat jelentett be, mégpedig Philadelphia és Prága között, valamint Chicago és Velence között. Az American Budapesthez hasonlóan Chicagóba is 767-es, míg Velencébe legújabb 787-es repülőgépeivel fog repülni a 2018. október 27-ig.

Sajnos nem a legmodernebb repülőgépek fogják repülni az útvonalat

A korábbi New York-i járathoz hasonlóan ezen járatokat is a 90-es és a 2000-es években zászlóshajónak számító, mára már kicsit kórosabb Boeing 767-300ER típusú repülőgépek fogják repülni. Az Airlinesfleet információs oldala szerint e típusból jelenleg 30 darab teljesít aktív szolgálatot a légitársaságnál. A legidősebb példányt 1992-ben, míg a legfiatalabbat 2003-ban gyártották. Azóta ezen repülőgépek Business osztálya esett át nagyobb átalakításon és modernizáción, a másik kettő osztály azonban valahogy megragadt a 90-es évek színvonalán. Emiatt aki a fedélzeti IFE monitorokat keresné ezeken a gépeken az jobb ha most tudja, hogy a Rouge-hoz hasonlóan nincsenek, hiszen központi monitorokon és az ülésekben lévő fülhallgató csatlakozókon keresztül nézhetjük és hallhatjuk az út során vetített filmeket. Míg a Rouge-nál van egy úgynevezett fedélzeti stream szolgáltatás, melyen telefonunk vagy tabletünkre telepített alkalmazás segítségével tartalmakhoz férhetünk hozzá ingyen, addig ez az American-nél nincs. Így egy kicsit nehéz kibírni egy ilyen közel 9 órás utat. Mindemellett az AA ezen járatain a turista osztályon nincs USB csatlakozó sem.

aa-american-767-300-business-class-cabin-from-front-830x553.jpg

A teljes egészében modernizált Business Class Fénykép: thepointsguy.com

A repülőgépek fedélzetén a business osztályon utazók 28 darab, fekvő helyzetbe dönthető, a folyosóról megközelíthető, egy-kettő-egy elrendezésű ülés előnyeit élvezhetik, illetve az ülésbe épített fedélzeti szórakoztató rendszer hiányában ezen utasok egy-egy Samsung Galaxy táblagépet kapnak, amelyen a legújabb filmek, legsikeresebb TV programok, játékok, zenék és részletek találhatók a legkeresettebb könyvekből. Az business osztályon utazó ügyfelek az American Airlines kibővített nemzetközi prémium fedélzeti ételeit is élvezhetik, amelyeket Mark Sargeant, brit Michelin-csillagos szakács és Maneet Chauhan a világhírű szakács, közösen tervezett. A fő utastér 21 darab ún. Main Cabin Extra üléssel is fel van szerelve, ezek akár 18 cm-rel is hátrébb dönthetők. Mindemellett a turista osztályon 160 darab ülés található.

aa-american-767-300-economy-ife-830x553.jpg

Vissza a 90-es évekbe Fénykép: thepointsguy.com

Ha a fedélzetről szeretnél bővebb galériát megnézni és beszámolót olvasni akkor azt itt megteheted (angol nyelvű)

A LOT-al szinte egy időben startol el az új járat - rengeteg átszállási lehetőséget rejt magában

A lengyelek május 3-án indítják New York JFK járatukat, az American pedig május 4-én a philadelphiai járatát. Ezt követően május 5-én indul a LOT Chicagó-i járata is.

Menetrend (helyi idők)   

BUD-PHL                                   PHL-BUD

Indulás: BUD, délelőtt 11:35         Indulás: PHL, délután 18:25

Érkezés: PHL, délután 16:00        Érkezés: BUD, délelőtt 9:35 (másnap)   

A járatokra jegyeket még nem lehet vásárolni. A foglalási rendszert várhatóan augusztus 19-én nyitják meg.

Talán az egyik, ha nem a legnagyobb előnye az új AA járatnak, hogy köszönhetően a Philadelphiai központnak rengeteg tovább utast tud a célállomásához eljuttatni az Egyesült Államokon belül és azon kívül is. Olyan városok lesznek egy rövid átszállással megközelíthetőek Budapestről, mint Dallas,Charlotte, San Diego, Kansas City, Miami, Seattle, Orlando, Los Angeles.... A repülőtér közel 160 amerikai, kanadai, karib-szigeteki és latin-amerikai célállomás felé biztosít csatlakozást az utasoknak. Az American Airlines négy ún. Admirals Club váróteremmel rendelkezik Philadelphia Nemzetközi Repülőterén, melyet a légitársaság és a Oneworld szövetség törzsutasai is használhatnak.

A repülőtér korábban a USAirways központja volt, mígnem 2015-ben a társaság végelegesen beolvadt az American-be.

„Az új budapesti járatunk elindítása is jól példázza az American Airlines elkötelezettségét a nemzetközi hálózat bővítésére és európai jelenlétének fokozása mellett.” - mondta Jim Butler, a Nemzetközi és Szállítmányozási Szolgáltatások vezető igazgatóhelyettese. „Philadelphia a legnagyobb központunk az Egyesült Államok észak-keleti részén, és rengeteg csatlakozási lehetőséget nyújtunk a magyaroknak az Észak-Amerikába és a Karib-szigetekre történő utazások esetén.”

Az új fejlesztési program teljes megújulást ígér

Az American Airlines jelenleg éppen egy 3 milliárd dolláros fejlesztési program megvalósításán dolgozik, amelynek célja, hogy utasainak magas színvonalú utazási élményt nyújtson világszerte. Ezek közé a befektetések tartoznak a fekvő helyzetbe dönthető utasülések, a nemzetközi WiFi szolgáltatás, a szélesebb körű fedélzeti szórakoztató rendszer és a fedélzeti elektromos csatlakozók. Az American Airlines világszerte modern tervezésű repülőtéri várókat hoz létre, beleértve Philadelphiát is; a repülőgépek fedélzetén pedig ingyenes egészséges ételeket, koktélokat és még sok más egyéb szolgáltatást kínál az utasoknak.

Egyszerre három szélestörzsű repülőgép fog parkolni a 2B terminálon a legforgalmasabb nyári időszakban

1d_6133_copy.jpg

Az első budapesti járat a Skycourt nyitása idején jött, a mostani az új móló átadásával majdnem egy időben fog érkezni Fénykép: Budapest Airport

Sőt ha csúszik a menetrend akkor több is. De jelenleg így néz ki a menetrendszerinti, utasos nagygépes járatok Budapesten való tartózkodása.

AA: 9:35 - 11:35
LO: 8:50/8:55 - 11:35/11:55 - New York/Chicago

AC: 10:00 - 12:00
EK: 12:45 - 16:00

+ hetente 4x Air China Peking esténként

Nagyszerű időszak ez most a Budapest Airport életében, hiszen Philadelphia már a harmadik amerikai járat amelynek jövő nyári elindulását bejelenthetjük, New York (JFK) és Chicago O’Hare repülőtere mellett.” – jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Hatévi szünet után igazán örömteli pillanat, hogy az American Airlines visszatérését ünnepelhetjük. Úgy gondolom, hogy mindez egyúttal elismerése Budapest fejlődésének, aminek köszönhetően a mi légikikötőnk lett a térség legdinamikusabban fejlődő repülőtere. Az újabb amerikai járat elindítása egyben a Budapest Airport és Külgazdasági és Külügyminisztérium szoros együttműködésének is köszönhető, hiszen közösen képviseljük Magyarországot a légiközlekedési- és diplomáciai fórumokon, közösen népszerűsítjük Magyarországot, mint az üzleti- és szabadidős turizmus vonzó célállomását.”

Borító: thriftytraveler.com

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2017\08\15 Bbalint Szólj hozzá!

Bocik és repülők után most lovak - újabb különleges cargo szállítmány hagyta el Ferihegyet

Az első félév adatai alapján Budapest régiós első a cargoforgalomban

img_0129.jpgEgyre több, és több különleges áru szállítmányt kezel a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A cargoforgalom dinamikus növekedése nem csak ezen különleges cargojáratokban, hanem az elért eredményekben is látszik, hiszen a régióban az első féléves adatok alapján továbbra is a Budapest Airport van az élen a légi úton szállított árumennyiségben.

Összesen 14, Magyarországon tenyésztett versenyló tartott múlt héten Kínába a Cargolux légitársaság Boeing 747-esének fedélzetén. A fríz és Shagya-arab fajtájú, fogathajtásra specializálódott lovak különleges, külön ezen állatok szállítására rendszeresített szállítókonténerben és egy komplett gondozói és állatorvosi stáb kíséretében szállt fel a Liszt Ferenc Repülőtérről, hogy Luxemburgon keresztül a távol-keleti megrendelőhöz eljussanak.

A Cargolux központján keresztül vezetett az út a célállomáshoz

Különös gondossággal felkészítve, speciális konténerekben várakozott a földi kiszolgáló légiáru raktárában az a több mint egy tucat magyar versenyló, amik új kínai tulajdonosukhoz indultak, Pekingen át a kínai Vuhanba. Budapestről a Cargolux légitársaság egyik modern Boeing 747-8F típusú (amiből az F a freighter, vagyis teherszállító) gépének rakterében kaptak helyet – ilyen nagytestű állatokat ugyanis ekkora távolságra kizárólag repülővel, abból is a legnagyobb típusok egyikével lehet utaztatni. A magyar fővárosból először Luxemburgba, a Cargolux központjába szállították át a nagy értékű lovakat, ahol a légitársaság speciális állatkezelő állomásán készítették fel őket a Pekingig tartó 12 órás repülésre.

img_0200.jpg

A budapesti járatot a Cargolux speciális Cutway livery festésű repülőgépe teljesítette, mely festés a légitársaság 45. évfordulója alkalmából került fel a repülőgépre Fénykép: Budapest Airport

Több ilyen jellegű járat is lehet a jövőben Kína felé

A Lovasok.hu szakmai oldal szerint a 2008-as olimpia óta, illetve a gazdasági fellendülés jótékony hatásaként Kínában is egyre népszerűbb a lovaglás, ma már évente több mint félmillió kínai lovagol rendszeresen. Így egyre nagyobb a kereslet a sport- és tenyésztési célú lovak iránt is. Ennek megfelelően dinamikusan nő az importált lovak piaca is, amelybe tavaly év elején Magyarország is becsatlakozott azzal, hogy megkapta a légi lószállításhoz szükséges engedélyt. A Liszt Ferenc repülőtéren egyébként a mostani volt az első Kínába tartó ló export szállítmány.

A Cargolux heti három alkalommal közlekedik Budapestre. Chris Nielen, a légitársaság kereskedelmi alelnöke elmondta: „Az állatszállítás fontos része az alaptevékenységünknek. Páratlan tapasztalattal és magasan képzett szakembereinkkel biztosítjuk a lovak jóllétét szállítás közben. Vadonatúj, korszerű istálló-szerű szállítókontéreket szereztünk be, amelyek garantálják az állatok biztonságát és a légi utazás magas színvonalát.”

Szigeti Dénes, a 14 ló szállítását megszervező Hellmann Worldwide Logistics magyarországi légiáru vezetője, elmondta, „Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy igazi sikertörténet részesei lehettünk, hiszen Budapestről Kínába még soha senki nem szállított lovat repülőgéppel. A teljes speciális élőállat szállítással foglalkozó csapatunk azon dolgozott, hogy a lovak a legjobb körülmények között jussanak el a Távol-Keletre. Külön köszönettel tartozunk ezért a magyar stábunknak, akárcsak valamennyi érintett félnek, aki részt vett a projektben.”

Régiós első a légi úton szállított árumennyiségben Budapest!

list2.PNG

Európai repülőterek ranglistája a 2017. első félév utasforgalma alapján Forrás: ACI Europe 

A budapesti repülőtér az év első hat hónapjában közel 40 ezer tonna légiárut kezelt. Ez a szám +17,6%-os növekedést jelentett a tavalyi év hasonló időszakához képest. Budapest mellett a régiós versenytársak, mint Prága 35 ezer (+17,2%), Varsó 39 ezer (+20,5%) tonnával van jelen az ACI listáján.

René Droese ingatlangazdálkodási igazgató elmondta, hogy az élőállat exportálás növekedésével a Budapest Airport a következő években (várhatóan 2019-re) megvalósuló új légiáru kezelő központjában már tervezik a kifejezetten állatok kezelésére szolgáló létesítmények építését. Így a jövőben jószerével bármilyen különleges ellátást vagy törődést igénylő állatot is lehet Budapestről repülővel útnak indítani a világ bármely pontjára.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

2017\08\14 Bbalint Szólj hozzá!

Visszatér az afrikai kontinensre a Wizz Air

tourisme-agadir.jpg

Méghozzá a Ryanairhez hasonlóan Marokkóba indít új járatot a téli menetrendi időszak kezdetétől. Agadir városa a légitársaság 66. útvonala lesz Budapestről. A Wizz mostani járatbejelentése, valamint a Ryanair már korábban bejelentett új járatai már most előrevetítik, hogy minden eddiginél forgalmasabb téli időszak elé nézhet a Budapest Airport.

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy új útvonalat indít Budapestről a marokkói Agadir városába. A legújabb WIZZ-járat hetente kétszer, keddenként és szombatonként repül majd október 31-től. Az új járatra a jegyek már foglalhatók a wizzair.com weboldalon 8 990 forintos induló viteldíjtól. A Wizz új marokkói járatával újra visszatér az afrikai kontinensre, hiszen a hurghadai járatát 2015. november 28-án biztonsági megfontolásból felfüggesztette, és azóta sem indította újra. Mindeközben az ír Ryanair repült rá elsőként a Budapesten jelen lévő fapadosok közül elsőként egy marokkói járat indítására. A Ryanair október 30-án indítja el a hétfői és pénteki napokon Marráresbe közlekedő járatait. A Wizz Air mostani járatindítása, már régóta mondhatni a "levegőben lógott" hiszen ami elsőként más városban bevált azt több helyen is bevezetik, ezen példa most Varsónál él, mivel eddig csak egyedüli útvonalként ott volt jelen Agadir.

A dél-marokkói Agadir városa az Atlanti-óceán partján fekszik. A város évente 300 napnyi napfénnyel büszkélkedhet, tágas homokos stranddal várja az oda látogatókat, akik a város közelében található számos nemzeti parkban is megcsodálhatják Marokkó vad természeti szépségét.

Vásárhelyi Gábor, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere elmondta: „Örömmel jelentjük be egyre bővülő budapesti hálózatunk újabb izgalmas útvonalát. Már Agadir is elérhető alacsony viteldíjainkon, és biztosak vagyunk abban, hogy utasaink élvezettel látogatják meg dél-Marokkó gyöngyszemét, amely egész éves napsütéséről, hatalmas homokos strandjáról és családbarát szállodáiról ismert. 66. budapesti járatunk hetente kétszer indul, így menetrendje kényelmesen igazodik hosszabb és rövidebb pihenésekhez egyaránt. Arra biztatjuk utasainkat, hogy minél előbb csapjanak le a legalacsonyabb viteldíjainkra a wizzair.com oldalon. A Wizz Air barátságos magyar személyzete szeretettel várja utasainkat új Airbus A321-es gépünk fedélzetén!”

Jön a téli menetrend, még több új fapados járat!

Az idén indított 10 útvonal és a hamarosan induló Bordeaux, Szentpétervár és Frankfurt célállomások mellett Agadir már a 14. új úti cél, amellyel a Wizz Air 2017-ben bővítette budapesti hálózatát. A légitársaság így már 66 várossal köti össze Budapestet Európában és azon kívül is, ezáltal a magyar főváros kínálata a legváltozatosabb az egész WIZZ-hálózatban.

A Wizz mellett az idei télen a Ryanair is belehúz, hiszen rég indított már ennyi új járatot egyszerre Budapestről. Bár a tervezett új ukrán járat végül nem valósul meg, így is 6 új útvonalat indít Budapestről az ír fapados (Prága, Edinburgh, Marrákes, Palermo, Nápoly, Valencia).

Ezen új fapados járatok mellett a hagyományos szektorban az orosz Aeroflot és a Lufthansa bővít, Az oroszok október 29-től napi három moszkvai járatra, az eddigi kettő helyett, míg a németek napi öt járatra a Budapest-Frankfurt útvonalon december 11-től.

Az afrikai kontinensre Budapestről jelenleg két légitársaság repül: az Egypt Air Kairó, és az Air Algerie Algír városába. Korábban volt róla szó, hogy a Tunisair és a Royal Air Maroc légitársaság is aktívan érdeklődik egy budapesti járatnyitás iránt, azonban ez a mai napig nem történt meg, és jelenleg erre utaló jel sincs.

Fénykép: infomediaire.net

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2017\08\10 Bbalint Szólj hozzá!

A világ egyik legmodernebb utasszállító repülőgépe látogat el Budapestre

csm_a350-900_msn074_dlh-004_rezised_3a1f8f98ee.jpgAmit már az oldal követői hetek óta tudhattak, azt most már hivatalosan is meghirdették, hiszen Budapestre látogat a német Lufthansa legújabb és legmodernebb Airbus A350-es típusú óriásgépe. Hogy miért is különleges ezen repülőgép látogatása? Egyrészt a Lufthansa idén augusztusban ünnepli 50. évfordulóját az első budapesti járatának, másrészt az Airbus ezen típusú, és legújabb fejlesztésű repülőgépe még soha sem szállt le a ferihegyi betonon. A következő sorokban megismerheted a Lufthansa legújabb Airbus repülőgépét.

Idén szeptember 8-a különleges nap lesz a budapesti repülőtéren hiszen a 2011-es Lufthansa A380-as repülőgép bemutató után, újra egy nagyon új és különleges típusú Airbus repülőgépet hoz el Budapestre a német légitársaság az A350-es személyében. E repülőgép típus olyannyira újnak számít a légiiparban, hogy a szeptemberi eseményig eddig még egyetlen alkalommal sem fordult meg a budapesti repülőtéren.

De hogy miért is jön? Egy különleges évforduló alkalmából, hiszen idén augusztusban lesz, hogy egy kerek fél évszázaddal ezelőtt, 1967. augusztus 26-án érkezett Magyarországra a Lufthansa első menetrendszerű járata Frankfurtból, München városán keresztül. Ezt az utat akkor még a légitársaság Boeing 727-es repülőgépei teljesítették, a budapesti járat ezt követően még Belgrádba is továbbrepült Budapestről.

Napjainkban pedig már a Lufthansa az Airbus keskenytörzsű családjának szinte összes tagjával jelen van közvetlen légijárataival Ferihegyen, hiszen Budapest-Frankfurt és Budapest-München útvonalait az Airbus 319/320/321-es repülőgépeikkel repülik. Sőt a frankfurti útvonal olyannyira népszerű az utasok körében, hogy idén december 11-től egy ötödik napi járat is bekerült a menetrendbe. A légitársaság az A380-as és a jelenlegi A350-es bemutatók mellett élen jár az új típusok elsődleges bemutatásában Budapesten, hiszen az említett gépek mellett a Lufthansa hozta el elsőként Magyarországra 1985 júniusában a  Boeing 747-es Jumbo repülőgépét is.

A Lufthansa a Lufthansa csoport légitársaságaival együtt (Austrian, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings)  a tavalyi évben, a hagyományos légitársaságok közül a legtöbb utast szállította Budapesten. Szám szerint 1,6 millió utast. Így a légitársaság számára nagy értékkel bír a magyar piac, hiszen Budapest mellett Debrecenben is van menetrendszerinti járatuk München városából, valamint Sármellékre is repülnek charter járatokkal.

Milyen újdonságot hoz el a Lufthansa Budapestre?

A Lufthansa 2016 decemberében vette át első A350-esét, amelyből jelenleg három üzemel a légitársaság flottájában. A gépek Münchenben állomásoznak, Bostonon és Delhin kívül már Mumbaiba, szeptember 12-től pedig már Hongkongba is repülnek. Az A350-900-as fedélzetén 293 fő utazhat: 48 az üzleti, 21 a prémium turista, és a 224 a turista osztályon. Az A350-900 a világ legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb nagy távolságú repülőgépe. 25%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt és zajkibocsátása is 50%-kal alacsonyabb a hasonló utasszállítókénál. Az Airbus ezen típusú repülőgépét a Boeing 777 és 787-es repülőgépek vetélytársának szánta. A legelső példány a Qatar Airwas színeiben állt forgalomba 2015. januárjában. A Lufthansa légitársaság az egyik legnagyobb megrendelője a típusnak 25 darabos megrendelésével. A Rolls-Royce hajtóművekkel felszerelt, kecses hajlított szárnyvégekkel rendelkező Airbus repülőgépeken mutatkozott be a Lufthansa legújabb fejlesztésű kabinja is. A repülőgép átlagosan 2.9 liter kerozint fogyaszt 100 kilométeren egy utasra vetítve.

Bemutatkozik az Economy és a Premium Economy osztály Videó: Simply Aviation

Itt pedig a Business osztály Videó: Simply Aviaton

Augusztus az ünnepről szól: promóciók hada vár!

„A Lufthansa ötvenedik magyarországi jubileumát utasainkkal és munkatársainkkal együtt szeretnénk közösen megünnepelni, így sokféle nyereményjátékkal készülünk egész augusztus folyamán” – mondta Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi vezetője.

A különböző portálokon futó kvízjátékok mellett bárki számára elérhető egy 10 000 Forint értékű voucher, amelyet a https://promotion.lufthansa.com/hu50promo oldalt felkeresve tölthet le és így következő Magyarországról induló Lufthansa járatra foglalt jegyénél válthat be. Mindemellett ha mostanában a Spar hirdetéseit is láttátok a rep fanokat ott is megcélozta a légitársaság, hiszen az A350-es repülőgéppel borított füzetek hada várja az iskolakezdőket, na és persze minket akik szeretik a repülést. Ebben is találhattok egy QR kódot mely szintén 10.000 Forint értékű vouchert rejt.

A vállalat zártkörű ünnepségére szeptember 8-án Budapestre érkezik a világ legújabb szélestörzsű gépe, a Lufthansa flotta legújabb tagja, az Airbus A350-es. Az exkluzív, egyedi alkalom során a lezárt 1-es terminálnál parkoló gép a sajtó és a meghívott vendégek számára lesz megtekinthető, illetve a le- és felszállás a 2-es terminál kilátó teraszáról is nyomon követhető, mely eseményt várhatóan a blog Facebook oldalán is követhettek élőben.

Borítókép: Lufthansa Group

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2017\08\10 Bbalint Szólj hozzá!

Hamarosan ötre növekszik a Lufthansa A350-es flottája

 

20170807_pm_a350_hongkong.jpg

A német légitársaság folyamatosan veszi át az Airbus legmodernebb és legújabb generációs repülőgépét. A Lufthansa flottába hamarosan megérkezik a negyedik és az ötödik A350-900-as típusú Airbus repülőgép. Az új gépet szeptembertől már a München-Hong Kong útvonalon is kipróbálhatják a Lufthansa utasai.

A Lufthansa 2017. szeptember 12-től Airbus A350-900-ast közlekedtet Hongkongba. “Utasaink most először fedezhetik fel a világ legmodernebb repülőgépét egy távol-keleti célállomásra repülve. A Lufthansa egyik leghosszabb menetidejű járata a München – Hongkong útvonalon repül. Az A350-900-as rendkívüli repülési élményt biztosít, az alacsony kabinnyomásnak is köszönhetően pedig utasaink kipihentebben érkezhetnek meg Hongkongba” - mondta Wilken Bormann, a Lufthansa müncheni központjának vezetője. A 10 000 kilométeres távolságnak köszönhetően a hongkongi járatot két repülő fogja kiszolgálni. Ezek a Lufthansa negyedik és ötödik A350-900-as gépei lesznek, a D-AIXD lajstromjelű gépet augusztus 12-én, míg a D-AIXE-t szeptember 2-án veszi át a német légitársaság. Az A350-es első hongkongi útjára szeptember 12-én kerül sor: a gép 22:30-kor indul Münchenből és 11 órával később, szeptember 13-án, helyi idő szerint 15:35-kor landol először Hongkongban.

Hongkong az üzleti utasok számára fontos célállomás, míg a szabadidős céllal utazók számos felfedeznivaló közül válogathatnak: Ázsia harmadik legnagyobb metropolisza a látogatókat a nyugati és a keleti kultúra egy szokatlan keverékével várja. Különleges élmény a felhőkarcolók felfedezése, vagy a kilátás a Viktória-csúcsról. Hongkong fontos kereskedelmi központ, egyúttal az ázsiai szállítási útvonal egy kiemelt gyűjtő-elosztó csomópontja.

Az A350-900-as érkezésével egy korszerű új gép csatlakozik a Lufthansa flottájához. A típus első tagja februárban érkezett meg Münchenbe, amelyet még 14 társa követ majd a bajor állomáshelyen. 2017 szeptemberére már öt gép teljesít szolgálatot Münchenből, amelyek Bostonba, Delhibe, Mumbaiba és Hongkongba repülnek majd. A gépek fedélzetén 293 fő utazhat – 48 az üzleti, 21 a prémium turista és 224 a turista osztályon. Az A350-900 a világ legfejlettebb és legkörnyezetbarátabb nagy távolságú repülőgépe. 25 százalékkal kevesebb kerozint használ, 25 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki más hasonló repülőgépekhez viszonyítva, valamint jóval csendesebben is száll fel. A Lufthansa összesen 25-öt rendelt ezekből az ultramodern gépekből.

Borító: Lufthansa

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

2017\08\08 Bbalint Szólj hozzá!

Ez volt minden idők legforgalmasabb hónapja a budapesti repülőtéren

img_5654.jpg

Naponta dőltek meg a napi utasforgalmi rekordok idén a júliusi hónap során a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Volt olyan nap amikor közel ötvenezer induló és érkező utas használta a repülőtér kettes termináljait. Ezen magas utasszám meglátszik a havi adaton is, mely a repülőtér történelme során a valaha mért legnagyobb havi utasszám. Az év végére a repülőtér éves utasforgalma könnyen átlépheti a 13 millió főt.

Bár százalékos növekedésben kicsit többre számítottunk, így is jelentős utastöbbletet eredményeztek azon nemzetközi sportesemények melynek házigazdái Budapest, Balatonfüred és Győr városa volt az elmúlt hetekben. Nagyrészt ennek és a nyaraló utasoknak köszönhetően a júliusi hónapban 1,3 millió utas fordult meg a repülőtér kettes termináljain. A tavalyi év hasonló időszakához képest ez +15,4%-os utasszám növekedést jelentett. A tavalyi évben a júliusi utasszám 1.152.055 fő volt. A budapesti repülőtér havi utasforgalma már idén áprilisban átlépte az 1 milliós határt, ezt a számot tavaly csak májusban sikerült elérnie a repülőtérnek. Az utasszám bővülés mértéke az Uniós átlagon felüli, bár a régióban nem kiemelkedő, hiszen Prága és Varsó Chopin repülőterének utasforgalma sokkal erőteljesebb mértékben növekszik (20% körüli- lásd előző hónap). Várhatóan az augusztusi utasszám már nem lesz képes átlépni ezt a határt, így ez a júliusi hónap lett a budapesti repülőtér fennállása óta a legforgalmasabb hónap az utasok számát tekintve.

Növekedett a Cargo és a gépmozgások száma is

Budapesten továbbra is stabil növekedési pályán áll a kezelt légiáru mennyisége, hiszen több mint negyven hónapja csak növekedésről lehet beszámolni ezen szektorból is. Idén júliusban 10.729 tonna légiárut kezel a repülőtér +16%-al többet, mint a tavaly júliusban. Ezen számmal a budapesti repülőtér továbbra is élen van a régióban a légiáruszállítás területén maga mögé utasítva Prágát és Varsót. A légiáruforgalom növekedése látványos, hiszen az elmúlt hetekben már a második "bocis" Qatar 777F cargo járat Budapesten, hogy magyar teheneket szállítson az embargóval sújtott Katarba. A légiáruforgalom további növekedését segítheti a 2019-re a budapesti repülőtéren megépülő új cargo központ, a Cargo City beruházás.

Gépmozgások számában 9,9%-os növekedést mértek. Júliusban összesen 10.097 fel és leszállást hajtottak végre a repülők Budapesten.

Új és sűrűbben közlekedő járatok

A téli menetrend közeledtével ismét újabb és újabb járatok indulnak Budapestről. Augusztus során a Wizz Air indítja el szentpétervári járatát. Majd szeptemberben ismét újdonsággal rukkolnak elő az új Bordeaux-i járatnak köszönhetően. Ezt követően a Ryanair kezd járatindítási hullámba. Az ír fapados október 23-tól Prága, október 29-től Palermo,október 30-tól Edingburgh, Marrakesh, Valencia, október 31-től pedig Nápoly városába indít új járatokat Budapestről. Mindemellett az orosz Aeroflot légitársaság október 29-től kettő helyett már napi három járattal köti össze Moszkva Seremetyevo. repülőterét Budapesttel.

Forrás: CAPA

Borító: Daily News Hungary

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

 

2017\08\07 Bbalint Szólj hozzá!

Napi járatra vált Budapest és Torontó között a jövő nyár elejétől az Air Canada Rouge

acimage_1.jpgMeglepetés! Az előzetes menetrendi adatok alapján újabb friss hír az Air Canada Rouge budapesti járatával kapcsoltban, hogy a légitársaság a jövő évben nemcsak minden eddiginél korábban (már április elején) tér vissza Budapestre, hanem június végétől, már napi járattal szolgálja ki Budapest és Torontó közötti útvonalát.

Nagyon jól mehet az Air Canada Rouge járatának, hiszen nemcsak hogy előbbi kezdi meg a szezonját 2018-ban Budapesten, hanem a legforgalmasabb időszakokban, azaz június 25-től már napi járattal áll az utasok rendelkezésére (ez azonban még a légitársaság foglalási rendszerében nem szerepel). A járatok jó kihasználtságát jelzi az az adat is, mely a napokban történt incidenssel kapcsolatban került a sajtóba, miszerint a Torontóba visszafordult repülőgépen 267 utas volt. Az AC 767-eseken 282 darab ülőhely van, így az érintett járaton 95% körüli LF érték volt.

lufica.PNG

Az Air Canada oldalán még nem, de a Lufthansa oldalán enged foglalást a hétfői Rouge járatra

A légitársaság az első járatát tavaly június 11-én indította el Budapestre, akkor a Boeing 767-es repülőgépek hetente három alkalommal repültek az útvonalon. Az idei évben az első gép május 20-án landol Budapesten, és egészen október 14-ig közlekedik. A legforgalmasabb nyári időszakokban a hétfői napokat kivéve minden nap van AC járat szeptember 17-ig. Ez követően négy, majd a szezon zárásáig heti három járatpár lesz. 

ac2018ny.PNG

A GoogleFlight-ban is megjelent a hétfői napra vonatkozóan az AC Rouge járata.

A Rouge az  idei évre vonatkozóan előzetesen már +56%-al bővített kapacitását, és idén márciusban ezt újra módosította. Ez is azt is jelzi, hogy rendkívül nagy érdeklődés övezi az utazók köréből a járatot. Sőt a jövő év során, bár más útvonalon, de konkurenst is kap a LOT új Budapestről induló amerikai járatainak személyében.

Arról hogy esetleg a járat a jövő év során egész évesre válthatna, még nincs információ, de ez csak akkor jöhetne létre ha az Air Canada nem a leányvállalatával üzemeltetné a budapesti járatait, hanem maga repülne Budapestre, ami sokkal nagyobb kényelmet és minőséget jelentene a jelenlegi Rouge járathoz színvonalához képest.

Mint az ami már korábban ismeret volt az Air Transat a jövő év során is távol marad Budapesttől.

Fénykép: Air Canada Rouge

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!