Rekord cargoforgalom az év első hét hónapjában Budapesten

60a803_23a2b1b73e1a4c978a1b1b6d2c70711c_mv2.jpg2017. január és júliusa között 72.161 tonna légi rakományt kezelt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami 19,6 százalékos növekedést jelent a 2016-os évhez képest - olvasható az aircargoweek online oldalán.

A repülőér által kezelt rakományok nagysága idén júliusban +16%-al 10 729 tonnára, míg augusztusban +2,1%-al 10.135 tonnára növekedett.

Kossuth József a Budapest Airport cargo-fejlesztési vezetőjének nyilatkozata szerint a légi úton szállított rakományok 47 százaléka külföldről érkezik Budapestre, míg a maradék 53 százalék innen megy külföldre.

"A növekvő export a
közép-európai régió iparának folyamatos fejlődését bizonyítja. A közösségünk minden szegmense, beleértve az árufuvarozókat, a gépekben elhelyezett úgynevezett belly cargo rakományt és az integrátorokat, az idei évben  a 2016-os évhez képest jelentősen megnövelte a volumenét, ami már amúgy is rekordfuvarozási év volt a budapesti repülőtéren. "

A hosszútávú járatok fontos alapot jelentenek a növekedéshezlist2.PNG

Budapest eddig is régiós első volt a légiáruforgalom nagyságában, azonban a régió repülőtereinek forgalma is jelentősen növekszik Fénykép: ACI Europe


Ahhoz, hogy a budapesti repülőtér közép-európai HUB elosztó központtá váljon a légi úton szállított áruk terén jelentősen hozzájárul a már meglévő és a jövő év során nyíló újabb hosszútávú járatok, melyek segítségével a régió, valamint Magyarország és az Egyesült Államok közötti légi úton szállított árumennyiség is jelentősen növekedhet, de sokat köszönhet a cargo légitársaságoknak is Budapest, hiszen a Cargolux, a Turkish Cargo, Qatar Cargo repülőgépei folyamatos vendégei a repülőtérnek, mindemellett számtalan alkalommal "ad hoc" jellegű cargo járatok is érkeznek vagy indulnak Ferihegyről.

A Budapest Airport  20 európai uniós (EU) és nem EU országgal áll közvetlen közúti kapcsolatban. A kiterjedt közúthálózatnak köszönhetően a Budapesten keresztül más országokba érkező, vagy az innen légi úton továbbítandó áruk gyorsan kezelhetőek.

A Budapest Airport a BUD: 2020 Fejlesztési Program részeként várhatóan 2019. tavaszára átadhatja a Cargo City nevű árufuvarozási központját, melynek köszönhetően akár újabb cargo légitársaságoknak is lehetősége nyílhat budapesti járatindításra, valamint a meglévő szolgáltatási színvonal is jelentősen növekedni fog.

Borítókép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!