Ez volt minden idők legforgalmasabb hónapja a budapesti repülőtéren

img_5654.jpg

Naponta dőltek meg a napi utasforgalmi rekordok idén a júliusi hónap során a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Volt olyan nap amikor közel ötvenezer induló és érkező utas használta a repülőtér kettes termináljait. Ezen magas utasszám meglátszik a havi adaton is, mely a repülőtér történelme során a valaha mért legnagyobb havi utasszám. Az év végére a repülőtér éves utasforgalma könnyen átlépheti a 13 millió főt.

Bár százalékos növekedésben kicsit többre számítottunk, így is jelentős utastöbbletet eredményeztek azon nemzetközi sportesemények melynek házigazdái Budapest, Balatonfüred és Győr városa volt az elmúlt hetekben. Nagyrészt ennek és a nyaraló utasoknak köszönhetően a júliusi hónapban 1,3 millió utas fordult meg a repülőtér kettes termináljain. A tavalyi év hasonló időszakához képest ez +15,4%-os utasszám növekedést jelentett. A tavalyi évben a júliusi utasszám 1.152.055 fő volt. A budapesti repülőtér havi utasforgalma már idén áprilisban átlépte az 1 milliós határt, ezt a számot tavaly csak májusban sikerült elérnie a repülőtérnek. Az utasszám bővülés mértéke az Uniós átlagon felüli, bár a régióban nem kiemelkedő, hiszen Prága és Varsó Chopin repülőterének utasforgalma sokkal erőteljesebb mértékben növekszik (20% körüli- lásd előző hónap). Várhatóan az augusztusi utasszám már nem lesz képes átlépni ezt a határt, így ez a júliusi hónap lett a budapesti repülőtér fennállása óta a legforgalmasabb hónap az utasok számát tekintve.

Növekedett a Cargo és a gépmozgások száma is

Budapesten továbbra is stabil növekedési pályán áll a kezelt légiáru mennyisége, hiszen több mint negyven hónapja csak növekedésről lehet beszámolni ezen szektorból is. Idén júliusban 10.729 tonna légiárut kezel a repülőtér +16%-al többet, mint a tavaly júliusban. Ezen számmal a budapesti repülőtér továbbra is élen van a régióban a légiáruszállítás területén maga mögé utasítva Prágát és Varsót. A légiáruforgalom növekedése látványos, hiszen az elmúlt hetekben már a második "bocis" Qatar 777F cargo járat Budapesten, hogy magyar teheneket szállítson az embargóval sújtott Katarba. A légiáruforgalom további növekedését segítheti a 2019-re a budapesti repülőtéren megépülő új cargo központ, a Cargo City beruházás.

Gépmozgások számában 9,9%-os növekedést mértek. Júliusban összesen 10.097 fel és leszállást hajtottak végre a repülők Budapesten.

Új és sűrűbben közlekedő járatok

A téli menetrend közeledtével ismét újabb és újabb járatok indulnak Budapestről. Augusztus során a Wizz Air indítja el szentpétervári járatát. Majd szeptemberben ismét újdonsággal rukkolnak elő az új Bordeaux-i járatnak köszönhetően. Ezt követően a Ryanair kezd járatindítási hullámba. Az ír fapados október 23-tól Prága, október 29-től Palermo,október 30-tól Edingburgh, Marrakesh, Valencia, október 31-től pedig Nápoly városába indít új járatokat Budapestről. Mindemellett az orosz Aeroflot légitársaság október 29-től kettő helyett már napi három járattal köti össze Moszkva Seremetyevo. repülőterét Budapesttel.

Forrás: CAPA

Borító: Daily News Hungary

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!