Rekord a Lufthansa Csoportnál az utasszám és kapacitáskihasználtság terén 2017 első fél évében

lufthansagp.jpg

Mintegy 60 millió utas utazott a Lufthansa Csoport légitársaságainak járataival az év első felében. Ezen utasszám több volt, mint bármikor előtte. A magas utasszám jobb kihasználtságot és az értékesítés terén is növekedést eredményezett.

A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12 millió utast szállítottak járataik fedélzetén 2017 júniusában. Ez 18%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi utasszámhoz képest. Az rendelkezésre álló utaskilométerek száma 12,3%-kal, az árbevétel pedig 15,9%-kal volt magasabb az előző évinél. Ehhez hasonlóan a kapacitáskihasználtság is 2,6 százalékponttal, 82,8%-ra nőtt 2016 júniusához viszonyítva.

Az árfolyamhatásokkal korrigált árképzési környezet is kedvező volt júniusban.

Mintegy 60 millióan utaztak a Csoport légitársaságaival az első fél évben – 17,2%-kal többen, mint 2016 első hat hónapjában. Összességében véve a Lufthansa Csoport több utast szállított 2017 első felében, mint eddig bármikor. A kapacitáskihasználtság 79%-os történelmi csúcsot ért el, 2,7 százalékponttal meghaladva az előző évi értéket.

A teherszállító (cargo) kapacitás 2,9%-kal, a teherszállító kapacitás értékesítéséből származó, egy tonnakilométerre vetített árbevétel pedig 8,1%-kal volt magasabb az előző évinél. Ennek eredményeképpen a teherszállítási kapacitáskihasználtság 3,3 százalékponttal javult júniusban. A 2017 első fél évi összesített teherszállító kapacitás 2,9%-kal haladta meg az előző év szintjét. A teherszállítási árbevétel 7,1%-kal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,7 százalékponttal nőtt ugyanebben az időszakban.

Hálózati légitársaságok

A Lufthansa German Airlines, a SWISS és az Austrian Airlines hálózati légitársaságok 8,8 millió utast szállítottak júniusban, 6,7%-kal többet, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban és 5,1%-kal többet, mint tavaly júniusban. Az előző évvel összehasonlítva 2,6%-kal volt magasabb a rendelkezésre álló utaskilométerek száma júniusban, miközben a járatok száma 1,9%-kal csökkent. Az értékesítési volumen 6,2%-kal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,8 százalékponttal 83,2%-ra emelkedett ugyanebben az időszakban. A hálózati légitársaságok 45,5 millió utast szállítottak az első fél évben, 5,9%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Kapacitáskihasználtságuk ugyanezen időszakban 3 százalékponttal, 79,3%-ra nőtt.

A Lufthansa German Airlines mintegy 6 millió utast szállított júniusban – ami 2,7%-kal magasabb, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 0,5%-kal, az árbevétel pedig 4%-kal nőtt júniusban. A kapacitáskihasználtság az előző év szintjét 2,9 százalékponttal meghaladva, elérte a 84%-ot. A Lufthansa German Airlines első fél évi utasainak száma 31,2 millió volt – 4,8%-kal több mint az előző év hasonló időszakában. A 79,9%-os kihasználtság 3,4 százalékponttal haladta meg 2016 első fél évének szintjét. Ennek köszönhetően a Lufthansa German Airlines mind júniust, mind az első fél évet tekintve történelmi csúcsot döntött kapacitáskihasználtság terén.

Közvetlen (point-to-point) légitársaságok

A Lufthansa Csoport közvetlen légitársaságai – a Eurowings (azon belül a Germanwings) és a Brussels Airlines – mintegy 3,2 millió utast szállítottak júniusban. Ezen belül 3 millióan vették igénybe a rövid távolságú, 200 ezren pedig a hosszú távolságú járatokat. Az utasszám 79%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A júniusi kapacitás 108,7%-kal haladta meg az előző év szintjét, miközben az árbevétel 114,2%-kal, a kapacitáskihasználtság pedig 2,1 százalékponttal, 80,9%-ra emelkedett. A rövid távolságú járatokon a rendelkezésre álló utaskilométerek száma 73,5%-kal volt magasabb, miközben az árbevétel 79,4%-kal nőtt ugyanebben az időszakban. Ennek nyomán ezeken a járatokon a kihasználtság 2,7 százalékponttal haladta meg a 2016 júniusi szintet. A hosszú távolságú járatok kihasználtsága 1,4 százalékponttal, 80,8%-ra csökkent ugyanebben az időszakban. A kínálat 329,5%-os bővülését az árbevétel 322,3%-os növekedése követte.

A közvetlen légitársaságok összesen 14,5 millió utast szállítottak az év első felében, 76,1%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A kihasználtság az előző évhez viszonyítva 0,9 százalékponttal 77,4%-ra nőtt.

Fénykép: turizmus.com

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!