Elstartolt a nyári menetrend a Budapest Airporton

Soha ennyi útvonal, és járat nem volt még

p1080752.JPG

Nem csak az órák álltak át, hanem a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér is, hiszen március 26-tól már a nyári menetrendi időszak veszi kezdetét. Ennek köszönhetően minden eddiginél több járattal, és légitársasággal indul neki a szezonnak a budapesti repülőtér. A nyári menetrendi időszakban 39 légitársaság által kínált számtalan új, újrainduló, és meglévő útvonalak közül válogathatnak az utazni szándékozók. Több légitársaság növeli budapesti járatainak számát, valamint nagyobb repülőgépekkel üzemeltethet járatokat. A következő sorokban időrendi sorrendben megismerhetitek milyen újdonságok, és változások várhatóak az idei nyári budapesti menetrendben.

Új járatok

Idén nyáron 2 új légitársaság mutatkozik be Ferihegyen első alkalommal, hiszen Londonból az angol Flybe  érkezik a Storbart Air üzemeltetésében, brazil Embraer RJ-175-ös repülőgépekkel hetente 3 alkalommal, míg Kijevből egy új piaci szereplő érkezik Ferihegyre az Ukraine International Airlines színeiben, június 15-től naponta. Az UIA kiváló átszállási lehetőséget rejt magában, hiszen alig pár órás kijevi átszállási idővel kalkulálva olyan célállomások érhetőek el rövid idő alatt, mint Baku, balti országok, Ammán, Asztana, Teherán, vagy Tibiliszi. Így a kelet felé tartó utasok számára egy gyors alternatíva lehet.

A fapados szekcióban, és az összes légitársaság közül is a Wizz Air indítja el a legtöbb új járatot. Ez részben köszönhető annak is, hogy elnyerte az állam által kiírt koncessziós pályázatot a balkáni járatok üzemeltetésére, melynek értelmében a következő négy évben köteles minimum heti két járatot a pályázati szerződésben szereplő városokba (Pristina, Szkopje, Tirana, Podgorica, Szarajevó) üzemeltetni. Amennyiben járatai veszteségesek, jogosult lesz állami kompenzációra, bár veszteséget egyelőre nem lehet biztosra mondani, mégis kérdéses lesz sok szempontból, hogy valóban lesz-e kereslet a járatokra.

A versenytárs Ryanair csak egyetlen új útvonalon próbálkozik idén nyáron, mégpedig egy olyanon, melyen az angol  fapados Jet2.com légitársaság már évek óta jelen van Budapestről. A Ryan járatai két olyan napon is indulnak (péntek, hétfő), amikor a Jet2.com is repül East Midlands-be Budapestről. 

Légitársaság Célállomás Első járat
Ryanair East Midlands március 27.
Wizz Air Faro április 1.
Szkopje április 2.
Podgorica április 3.
Tirana április 5.
Szarajevó április 5.
Pristina április 7.
Hannover áprlis 10.
Bergen április 10.
Lamezia Terme április 12.
Flybe (Stobart Air) London-Southend május 10.
Ukraine International Airlines UIA Kijev-Boryspil június 15.

 

Újrainduló szezonális és visszatérő járatok

A sort Spanyolország nemzeti légitársasága az Iberia nyitja, mely már a harmadik nyarát kezdi meg Budapesten. Az Iberia kezdetben három, majd négy, és augusztus során már napi rendszerességgel fog megfordulni Ferihegyen. A légitársaság kiváló járathálózatának köszönhetően Madridból egy átszállással könnyen elérhetővé válnak Közép és Dél-Amerika nagyvárosai. A szintén spanyol és az Iberia tulajdonosi körbe tartozó Vueling is visszatér Budapestre Barcelonából.

13453060_1429695407057450_806023821_o.jpg

Idén több járattal tér vissza az Air Canada Rouge - versenytársa az Air Transat idén nem indítja újra budapesti járatait

Az idei nyári menetrend legnagyobb dobását a tavalyi évben első ízben Budapesten megjelent Air Canada szabadidős légitársaságaként működő Air Canada Rouge légitársaság hozza. Hiszen tavalyhoz képest előbb indítja el szezonális Budapest és Torontó-Pearson repülőtere között közlekedő járatait. A légitársaság kezdetben hetente 4x, majd július 20-tól, már hetente öt alkalommal fog repülni. A járat előnye fapados jellegéhez képest, hogy amerikai közvetlen járat hiányába gyorsan juthatunk el az Air Canada járathálózatán keresztül Egyesült Államokbeli célpontokba, úgy mint New York, Washington, Los-Angeles, vagy Chicago városába. Továbbá az Air Canada Budapestről Amerikába tartó utasai, már a torontói repülőterén átesnek az ún. pre-clearance eljáráson, mely lerövidíti az USA-ba történő beléptetés hosszas procedúráját, és ennek köszönhetően a zöld folyosón léphetnek be az országba. Sajnos az Air Canada Rouge járata idén is csak szezonálisan fog üzemelni. De remélhetőleg továbbra is sikeres lesz az utazók körében, és akár alapja lehet egy későbbi Air Canada színeiben repülő járatnak.

Idén július 1-től egy korábbi nagy név is visszatér újra Ferihegyre, mégpedig a portugál TAP légitársaság, akinek tavalyi kivonulása nagy visszhangot keltett. A TAP így idén újra heti hét, egész évben közlekedő járattal lesz jelen Budapesten.

Légitársaság Célállomás Újraindulás időpontja
Iberia Madrid március 30.
Vueling Barcelona április 8.
Ryanair Korfu május 4.
Tampere
Air Canada Rouge Toronto-Pearson május 20.
Wizz Air Heraklion június 16.
Rodosz június 16.
Alghero június 17.
Burgasz június 17.
Ibiza június 17.
Korfu június 18.
Palma de Mallorca június 18.
Zákinthosz június 22.
TAP Portugal Lisszabon július 1

 

Járatszám változások

Több légitársaság így a KLM, Air France, LOT, Air Berlin, és az Air China is növeli a nyári menetrendi időszak alatt budapesti járatainak számát. Az Air China ismét visszahozza vasárnapi járatait, azonban áprilisban a pekingi nemzetközi repülőtér leszállópályájának építési munkálatai miatt 4 járatpárja kimarad a légitársaságnak. Így április 2.,5.,9., és 19-én nem közlekedik az Air China budapesti járata. Az új menetrendben csökkentés is várható, hiszen az Alitalia tavalyi 10 járata helyett idén csak 7 járata marad Budapest és Róma-Fiumicino között.

És akikről egyelőre nem tudni

Sok repülésrajongót mozgat meg az a kérdés, hogy vajon visszatér-e a koreai Asiana Airlines 777-es charter repülőgépe idén nyáron Budapestre. Decemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy nyilatkozatában megemlítette, hogy jó esélye van, hogy újraindulhat a járat. Azonban azóta nem lehet többet tudni róla.

Hogy lesz-e idén japán charter? - ez is egy olyan kérdés, melyre nehéz lenne még válaszolni. De nem elképzelhetetlen, hiszen a japán ANA-All Nippon Airways a Budapesten idén nyáron megrendezésre kerülő FINA világbajnokság egyik legfőbb partnere. Így akár a bajnokság idején nem lenne elképzelhetetlen, hogy a légitársaság egyik repülőgépe megforduljon Ferihegyen.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!