Új európai járatokat indít az American Airlines

Budapest neve továbbra sem szerepel a listán

Új európai járatokat indít, valamint már eddig meglévőket nem indít újra 2017-es nyári európai menetrendjében az American Airlines. Az új járatok között Budapest neve sajnos továbbra sem szerepel.

A légitársaság 3 új útvonala 3 különböző európai országgal fog közvetlen kapcsolatot teremteni a jövő nyári menetrendi időszak kezdetétől fogva. Ezen három új útvonal: Chicago O'Hare – Barcelona, Dallas/Ft. Worth – Amszterdam, és Dallas/Ft. Worth – Róma. Mindegyik új AA járat szezonálisan fog közlekedni.

Azonban számtalan, nagyrészt a USAirways korból megmaradt járatát törli az American, köztük olyan járatot is mint a New York JFK-Birmingham, mely idén nyáron indult el először. A törlés érinti továbbá a Chicago O'Hare – Düsseldorf, Philadelphia – Brüsszel, és Philadelphia – Zürich járatokat.

Hiába várnánk Budapest neve, még mindig nem hangzott AA járattal kapcsolatban

Hamarosan vége az idei nyári menetrendnek, ennek okán jogosan merül fel sokakban ismét a kérdés: jövőre már biztosan utazhatunk közvetlen járattal az Egyesült Államokba?

A válasz jelenleg is kétséges. Kétséges, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelen pillanatban is tárgyalások folynak ez ügyben, az érintett légitársaságokkal. Bővebb információval viszont nem szolgáltathatnak, mivel az hatással lehet a tárgyalások kimenetelére. Továbbá afelől is kétségek merülnek fel a járatot illetően, hogy ki is repülne az USA-ba, valamint milyen útvonalon. Mindmáig két légitársaság neve hangzott el akit érinthet az amerikai járatnyitás. Az említett American Airlines-t, és a dubaji központú Emirates légitársaságot. De ő kettőjük mellett harmadikként akár a United Airlines is esélyes lehet.

Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter korábban az inforádiónak adott interjújában elmondta, hogy akár már 2017-től létrejöhet a közvetlen légi kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között. Az Air Canada Rouge járatnyitó ünnepségén pedig megerősítette: "A cél minél előbb bejelenteni a közvetlen amerikai járatot, amire már nem kell sokat várni! A tárgyalások az utolsó stádiumban vannak!".

A Miniszer úr korábbi Amerikai útja során, nem csak az American Airlines vezetőivel, hanem más Amerikai légitársaságokkal is tárgyalt a közvetlen járat létesítéséről. "Budapest a transzatlanti járatok szempontjából egy kiszolgálatlan piacnak minősül, tekintettel arra, hogy egy tavaly nyáron, szezonálisan megindított, Budapestet Torontóval és Montreallal összekötő járaton kívül nincs közvetlen összeköttetés" - jelentette ki. Szijjártó Péter hozzátette: "ugyanakkor az Egyesült Államok és Magyarország közötti légiutas-forgalom tavaly 16 százalékos növekedés után hatszázezer főt ért el. New York és Budapest között pedig 130 ezren utaztak valamilyen átszállással. A Magyarországon legalább egy éjszakát eltöltő amerikaiak száma 250 ezerre növekedett, ami a 2011-es évhez képest 49 százalékos emelkedést mutat. Azért ahhoz az évhez érdemes hasonlítani, mert akkor szűnt meg a közvetlen légi összeköttetés Budapest és az Egyesült Államok között." Az interjújában elhangozott, hogy ha kormányon múlna, már lenne közvetlen járat, azonban, ez üzleti kérdés, mert a légitársaságok kalkulációján múlik, az hogy melyik városba indítanak járatot. Ezen kérdésben viszont Budapest hátrányból indul, mivel nem rendelkezik se ráhordó járattal, se nemzeti légitársasággal, aki partnerségbe léphetne az amerikai féllel.

A légitársaságok folyamatosan közlik 2017-es nyári menetrendjeiket, és nyitják meg foglalásaikat a jövő nyári járatokra vonatkozóan. Az akkori American járat bejelentése október elején történt. Tehát ha ebben az időszakban mégsem esik szó az új járatról, akkor biztosan jövő nyáron sem tudunk közvetlen járattal könnyen, kényelmesen, és átszállás nélkül eljutni az Egyesül Államokba Budapestről.

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: anna.aero / airlineroute

Kép: theflightinfo