TAP Portugal: mostantól A330-as gépekkel közlekednek Bécsbe!

Van egyáltalán értelme így "ideiglenesen" zárvatartani a budapesti állomást?

Az airlineroute.net oldalon megjelent menetrendi információk alapján május 1-től a TAP Portugal légitársaság Európában elsőként Bécsbe közlekedtet szélestörzsű Airbus A330-200-as gépekkel üzemeltetett járatokat.

A Lisszabon-Bécs útvonalon eddig az Airbus család keskenytörzsű A319/A320/A321-es gépei közlekedtek. Az új típus beállításával 263 db ülőhelyet biztosít a légitársaság a Bécsből induló és érkező utasainak. Ez a szám lényegesen több mint az eddig a keskenytörzsű gépekkel biztosított kapacitás.

A gépcser azért érdekes tény, mivel a légitársaság  januárban jelentette be, hogy áprilistól ideiglenesen felfüggeszti számos Európai járatát (Bukarest, Zágráb, Hannover...), ezek között a 11 éve üzemelő budapesti járatot is. Ez a döntés annak ellenére született meg a cég élére került új vezetőség berkeiben, "hogy a budapesti útvonal a 2004-es nyitás óta folyamatosan nőtt, átlagosan 70 százalékos kihasználtsággal üzemelt, ami az iparágban magasnak számít" mondta Szolnok Péter a magyarországi képviselet vezetője.

Az utolsó TAP járat április 4-én hajnalba hagyta el Budapestet. A légitársaság azonban nem szüntette be Magyarországi tevékenységét, mivel bécsi indulással, és átszállással is kínálják szolgáltatásaikat, valamint számos Star Alliance partner társaság budapesti járatán jelen van a TAP Portugal kódja.

Viszont a bécsi ülőhely kapacitás növelés, és típuscsere felveti a kérdést bennem, volt-e értelme megszüntetni (szüneteltetni) a budapesti járatot? Egy biztos, hogy a budapesti járat szüneteltetés, is hozzájárulhatott a bécsi gépcseréhez, mivel így a bécsi jártokra foglalták át az utasok többségét, valamint a bécsi indulást kínálják fel nekik, ami hirtelen utasszám növekedéshez vezethetett, amit már nem bírt volna kiszolgálni a legnagyobb keskenytörzsű gép se.

De vajon meddig tart a szüneteltetés?

Ha sokáig, akkor a piaci versenytársak (low-cost társaságok) fogják uralni az útvonalt, mint ahogy a Wizz Air is lépett, miután a TAP bejelentette, hogy szünetelteti budapesti járatait. De beszállhat esetleg a versenybe az Ír Ryanair, vagy akár az easyJet is. Így még inkább megnehezítve a TAP budapesti újranyitását, és az elvesztett utasok visszaszerzését.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: airlineroute.net

Kép: wikipedia